Kertész Erzsi egyik ifjúsági regényének egy jelenete is megelevenedett ma a Kaposvári Egyetem könyvtárában. A somogyi campuson rendezték ugyanis az Olvass el! verseny országos döntőjét. Öt csapat vetélkedett most egymással. A csurgói iskolások nyolcadik alkalommal vettek részt ezen az olvasásnépszerűsítő versenyen. Azt mondják: az idei könyvek különösen izgalmasak voltak.

- Nagyon izgalmas, sokkal jobb, mint mondjuk gépnél ülni, mert akkor nem tanul az ember semmit, és elég csak megtanulni az ábécét és már tudok is olvasni - mondta Tóth Viktória Anna.

A regényeket most is úgy válogatták össze, hogy minél közelebb álljanak a gyerekek világához. A kortárs irodalmak tökéletesen illeszkednek a verseny szellemiségéhez, ahhoz, hogy élményeken keresztül szerettesék meg a gyerekekkel az olvasást.

- Minden gyerek vágyik arra, hogy például megmásszon egy hegyet, nem? Vagy eljusson egy olyan világba amit úgy hívnak hogy Balatónia, ami kicsit olyan mint a mi Balatonunk, tényleg ezek a szavak, ezek a települések, ezek nálunk is meglehetnek, hiszen abból vannak, igen szerelmek vannak, mi is szerelmesek vagyunk egy kicsit, összevesznek a lányok? Nálunk is összevesznek a lányok, tehát én azt gondolom, hogy mindenképpen ezek jó választású könyvek voltak, legalábbis a gyerekek is ezt mondták és a kollegák is, hogy tetszett a gyerekeknek - mondta Hevérné Kanyó Andrea, tanító.

A három könyvhöz egész évben kitöltendő feladatlapokat kaptak a diákok és csak a legügyesebb csapatok jutottak a mai döntőbe.

- A lényeg az, hogy egy kicsit megnézzük a jártasságukat, tájékozottságukat a könyv kapcsán, de leginkább élményszerű játékos feladatok vannak, tehát nem arra kell gondolni, hogy véresen komolyan vesszük magunkat, hanem játszani szeretnénk - mondta a Kaposvári Egyetem olvasáskutatója, Dr. Gombos Péter.

Az első helyet végül a rutinosnak számító csurgói Tuti csajok szerezték meg, őket követték a felsőtárkányi Betűfalók, a harmadik helyen pedig a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általáos Iskola Szövegdarálók csapata végzett.

Címkék: olvass, egyetem, kultúra