A művészeti kar színművész hallagtójának énekével kezdődött a tegnap esti névadó ünnepség. A másfél éve megnyílt jásztóhelyet Németh Antal, nemzetközileg is elismert rendezőről nevezték el, aki az 1930-as évek elején a Nemzeti Színház igazgatója volt és rendzett a kaposvári teátrumban is.

- A látvány színház, a rendezői színház koncepciója Németh Antalhoz fűződik, és természetesen az is, hogy ő egy nemzetközi hírű szini direktor volt. A maga korában Olaszországbabn, Németországban mindenütt ünnepelték, és az igazságtalan felejtéstől talán egy ilyen névadásssal sikerül őt megszabadítsuk - mondta az ünnepségen Hatos Pál, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának dékánja.

null

Kaposvár polgálmestere, Szita Károly pedig a névadó munkásságát méltatta ünnepi beszédében.

- Igencsak nehéz időszakában játszott meghatározó szerepet a magyar színházak világában, és ezt kivételesen magas színvonalon tette. A szakmát tartotta elsődlegesen, nem barátkozott sem a nyilasokkal, sem a kommunistákkal - tette hozzá Szita Károly.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese pedig arról beszélt: fontos az elődök örökségét tovább vinni. 

A másfél éve felújított intézmény egyébként a kor legmodernebb játszóhelye. Több száz néző befogadására alkalmas. A rendkívül korszerű hang, illetve fénytechnika pedig a nézőknek még tejesebb színházi élményt garantálnak.

A központ egyébként az egyetem, mint szellemi műhely egyik legfontosabb terepe, amely színházépületként, rendezvény- és kiállítási helyszínként egyaránt funkcionál.

Címkék: Latinka, Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar, Németh Antal, kultúra