– Vannak olyan dolgok, amelyekhez a fiatalabb korosztály jobban ért, mint mi. Ezt a tudást viszont szeretnénk kamatoztatni a város jövőjének érdekében, ez volt az egyik oka annak, hogy kitaláltuk a Tehetséges Fiatalok Kaposvár Jövőjéért Polgármesteri Díjat, amelyet második alkalommal adunk most át. A másik nagyon fontos cél az, hogy az ötletből valóság legyen, vagyis a legjobb pályázatok tartalma valósuljon is meg – emelte ki Szita Károly polgármester a díjátadón.

– Kötelességünknek érezzük azt, hogy a fiatalok jövője érdekében valósággá váljanak a pályázatok, és ne csupán ötletként végezzék a fiókok mélyében. 2017-ben ítéltük oda először a Polgármesteri díjat, annak eredményeként pedig hamarosan átadjuk a Rippl-Rónai Látogatóközpontban az interaktív kiállításunkat. Egy virtuális valóság szemüveggel lehet betekintést nyerni híres festőnk egyik képébe, sétálni abban vagy éppen át is rendezni azt. A másik díjazottunk kreatív utcabútora már a Városligetben van, hamarosan szintén átadjuk – jegyezte meg Szita Károly, aki kiemelte, hogy az idei díjazottak számára is fenntartják az ötleteik megvalósításának lehetőségét.

Szita Károly polgármester a díjátadón elmondta, hogy szakértők véleményét is kikérik az elbírálás során. Az idei évben első helyen végzett Vámosi Flórián és Pósa Péter, akik 2015 óta foglalkoznak a mezőgazdaság automatizálásával. Ötletükben olyan, folyamatosan elemző vezérlőrendszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével a kiskertektől egészen a nagyobb, sátras veteményesekig csökkenteni tudják az emberi hibafaktort, és az automatizálás segítségével, az időjárási viszonyokhoz igazodva a lehető legjobb körülményeket tudják teremteni a növényeknek. Fejlesztésük nem csupán a mezőgazdaságban, de akár az otthoni környezetben is hatékony.


Vámosi Kornél és Yake Andrew ötlete második helyezést ért el, az általuk kitalált „Okos Talpbetét” az ortopéd betegségek könnyű diagnosztizálását teszi lehetővé.

Címkék: megoldás, okos, díj, polgármester, Szita Károly, kultúra