A szennai Fekete László Általános Iskola diákjai a félév során 16 alkalommal látogatnak át a Falumúzeumba, és találkoznak fafaragó, bőrműves, szövő és nemezkészítő, fazekas mesterekkel.

Így, a Belső-Somogy és a Zselicség kézműves hagyományainak megismerésén keresztül, a régi falu gazdasági életéhez köthető népi kézműves technikák segítségével alkotnak tárgyakat az általános iskola 5-8 évfolyamára járó gyermekek, melyekből a tanév végére kiállítást is terveznek.

Az EFOP-3.3.2-16-2016-00255 számon pályázati forrásból megvalósuló, oktatást segítő tevékenységre kötött nyolc intézménnyel együttműködési megállapodást a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szennai Skanzen. A két óvodát, négy általános iskolát és két középiskolát érintő, a formális oktatást támogató és kiegészítő kulturális nevelési szolgáltatás keretében szakkörök, táborok, foglalkozássorozatok valósulnak meg három iskolai féléven keresztül. A projekt ötéves fenntartási időszakában további lehetőségek nyílnak az együttműködésben részt vevő intézmények számára.

A szennai és kaposszerdahelyi óvodások témahetek keretében élhetik át a régi falusi gyerekek mindennapjait, szokásait, ismerkedhetnek a népi kultúra számos területével. Mike, Mezőcsokonya, Nagybajom iskoláinak diákjai 5-5 alkalommal vesznek részt múzeumpedagógiai foglalkozásokon félévente. A KSzC Lamping József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a népi építészet fogásaiban, a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium a népi iparművészetben való elmélyedésre küldi tanulóit a nyár folyamán egy-egy hetes táborra.

A projektben külön figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű és tanulási nehézséggel küzdő gyerekek segítésére is.

Címkék: mesterség, néprajz, skanzen, Szenna, tehetség, hagyomány, diák, iskola, kultúra