67-es 190819-191020 hirdetés
2019.08.25 - Vasárnap
Lajos, Patrícia

Konyári János lett idén a Borászok Borásza 2018. Április 21. - Szombat 11:52 | Címkék: posztumusz, Konyári János, Díj, borászok borásza, Kultúra

A 2017 májusában elhunyt termelőt posztumusz díjjal ismerte el a szakma.

Konyári János, a balatonboglári Konyári Pincészet alapítója nyerte el a Borászok Borásza címet 2018-ban. A tavaly májusban elhunyt balatonboglári bortermelő életművét tehét posztumusz díjjal ismerték el borásztárai.

A díjazottat a Borászok Borászai cím korábbi bírtokosai választják ki, úgy hogy minden tag egy ötven fős listát javasol a címre. A listán szereplő jelöltek az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétkörös szavazással, egyszerű többséggel választották meg a győztest. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott öt borász közül hozták meg a végső döntést a jelöltek. A döntőbe idén Bárdos Sarolta (Tokaj), Bodó Judit (Tokaj), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak), Ipacs Szabó István (Villány) és Konyári János jutott be, aki végül a díjat is kapta.

Konyári János
Konyári János

A Borászok Borásza címmel rendelkezők egy-egy főt jelölhettek a Borászok Barátja díjra is. A 2012-ben alapított elismerést olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.
Az idei jelöltek Ambrus Lajos író, szőlőbirtokos; Caroline Gilby nemzetközi borszakértő; Herczeg Ágnes borszakértő; Kovács Pál, a Magyar Borszakírók Körének tagja, a Debreceni Borozó felelős lapkiadója; valamint Kovacsik Tamás, a budapesti Aszú étterem tulajdonosa voltak. A díjat Caroline Gilby kapta meg idén.

A Vinum Praemium Alapítvány által fiatal borászok számára második alkalommal kiírt ösztöndíjat Homoky Dorottya kapta meg, így a tokaji bortermelő nyerte el egy évre a Jövő Borásza címet, valamint a bruttó egymillió forintos támogatást egy féléves külföldi szakmai gyakorlatra.

Vissza az előző oldalra

Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
A böngészés folytatásával jóváhagyja a sütik használatát. Bővebb információ

Bezárás