A Kaposvári Evangélikus Egyházközség szervezésében, Magyarország Kormánya és Kaposvár Város Önkormányzata támogatásával a napokban Magyarországra érkezett az a közel 3 tonnás, több mint 1000 síppal rendelkező neobarokk orgona, amely a Kaposvári Evangélikus Templomban lesz felállítva a tavasz folyamán.

A 100 éves gyülekezet 90 éves temploma soha nem rendelkezett sípos orgonával, így évtizedes álma vált valóra az evangélikusoknak, amikor a klostersi evangélikusok felajánlották saját orgonájukat a somogyi megyeszékhely protestánsainak.


fotók és szöveg: Pongrácz Máté - köszönjükfotók és szöveg: Pongrácz Máté - köszönjükfotók és szöveg: Pongrácz Máté - köszönjükfotók és szöveg: Pongrácz Máté - köszönjükfotók és szöveg: Pongrácz Máté - köszönjükfotók és szöveg: Pongrácz Máté - köszönjükfotók és szöveg: Pongrácz Máté - köszönjük
fotók és szöveg: Pongrácz Máté - köszönjük
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A hangszert 1955-ben a svájci evangélikus gyülekezet felkérésére a Metzler orgonaépítő üzem építette. A gyönyörű hanggal bíró sípos orgona két manualos, a főmű nyolc regisztert, a redőnymű hat regisztert, a pedál három regisztert és két nem hangzó regisztert tartalmaz. Méreteiben és hangzásában tökéletesen beleillik az evangélikus templom belsőséges, otthonos terébe.

Az 1970-ben, majd 1982-ben végül a 90-es években felújított orgonáról Albert Miklós orgonaépítő mester, az Orgonakészítő Kft. vezetője elmondta, több mint 40 millió forintnyi érték került a hangszerrel Kaposvárra, aminek bontása és hazaszállítása az elmúlt héten valósult meg. A több mint 20 helyi önkéntes a kamionnal érkező hangszert darabjaiban hordta fel a kaposvári templom karzatára, ahol aprólékos munkával elkezdődött a hangszer alkatrészeinek szükséges javítása, majd az orgona felépítése.

A karbantartás, javítás, majd felépítés közel 3 hónapot vesz igénybe, a hangszer intonálása – a fa és fémsípok nyelvecskéinek pontos beállítása -, mely elengedhetetlen a tökéletes hangzás kialakításához, további 2 hónapig tart. A fejlesztések által az építő vállalkozó és a megbízó közösség célja, hogy olyan hangszerrel gyarapodjon Kaposvár, mely egyszerre képes a templomi alkalmak zenei kíséretére, valamint orgona és zenés koncertek megvalósítására.

Címkék: orgona, evangélikus, templom, közösség, kultúra, Kaposvár