A filmfesztivál közönsége az ünnepélyes megnyitót követően két vetítőteremben tekinthette meg a versenyfilmet. A csaknem hatórás vetítési idő után következett az eredményhirdetés, valamint a díjátadó. A zsűri elnöke és a zsűri tagjai - Salamon András filmrendező, Aracsi Norbert filmrendező, Borbás Edina forgatókönyvíró és Girst Ádám szaktanár - értékelték a versenyben lévő filmeket: külön kiemelték a kreativitást, a szakmai színvonalat, a jól felépített történeteket, illetve a képi megvalósítást. Bokor Balázs elnök hangsúlyozta, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen sok színvonalas film közül kellett kiválasztania a győzteseket, ám hozzátette: a zsűri konszenzussal hozta meg döntését.

Helstáb Martin, pécsi filmrendező, a kaposvári egyetem hallgatója legújabb animációs filmje, a „Meg kell dögleni” kapta kategóriája fődíját. A film az alkotó korábbi filmjei után nem meglepő módon, egyedi stílusával mutatja be dögevő lények életét egy furcsa világban, helyet adva az absztrakciónak és a technikai virtuozitásnak.

A fiatal filmes a tavalyi Ceglédi filmszemlén is George Pal-díjat kapott korábbi animációs munkásságáért, valamint a Magyar Hollywood Tanács Aranycsillagát.

Címkék: Helstáb, animáció, fődíj, film, egyetem, Kaposvár, kultúra