Épp énekóra volt a Kaposvári Egyetem egyik óvodapedagógus csoportjában ottjártunkkor. Erre a szakra is többszörös volt a túljelentkezés. Akik már itt tanulnak, azt mondják: biztos, hogy ezen a pályán szeretnének elhelyezkedeni.

- A családban nálunk ez már hagyomány. A mamám is gyermekekkel foglalkozott, és én motivációt éreztem, hogy ezt kövessem. Nagyon szeretem a gyerekeket, nekem ez az életem - válaszolta kérdésünkre Schweitzer Dorina, a Kaposvári Egyetem óvodapedagógus hallgatója.

Ezen a szakon kívül a gyógypedagógiai szak is tovább növelte a népszerűségét. Az első helyes jelentkezések aránya itt 5 százalékkal nőtt.

Ez nem csoda hiszen országosan 2 ezer fő gyógypedagógus azonnal el tudna helyezkedni.

- Gyógypedagógia alapszakon ugyanannyian jelentkeztek mit tavaly. Ez 215 főt jelent. Első helyen viszont 22-vel többen mint az előző évben, ami azt jelenti, hogy mégiscsak van ott egy növekedés, és ahol igazán van egy jelentős megugrás a jelentkezők számát illetően, az a gyógypedagógia levelező tagozat - tette hozzá dr. Podráczky Judit, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának dékánja.

A Kaposvári Egyetem idén összességében 10 százalékkal tudta növelni első helyes jelentkezéseinek számát a tavalyihoz képest.

A felvételizők 48 százaléka a pedagógiai karon, 22 százaléka az agrár, 16 százaléka a gazdaságtudoményi 14 százaléka pedig a művészeti karon tanulna tovább.
A felvételizők 48 százaléka a pedagógiai karon, 22 százaléka az agrár, 16 százaléka a gazdaságtudoményi 14 százaléka pedig a művészeti karon tanulna tovább.

Az egyetem hosszú távú célja stabilizálni ezt a helyzetét, illetve a hallgatók létszámát. Ehhez többféle programot is indítottak. Az agrár kar népszerűsítését például már pici korban elkezdik.

- Erre indult egy program amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogat. Három egyetem készíti ezt az anyagot, ebben benne van a Kaposvári Egyetem is - mondta Prof. Dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora.

Két új szakot is indítottak idén a környezetvédelmi mérnök és az osztatlan agrármérnök szakokat. A külföldi diákok körben is népszerű a somogyi campus. Ezúttal 580-an jelentkeztek ide szerte a nagyvilágból.

Címkék: jelentkezők, felvételi, kaposvári egyetem, kultúra