Testvériesség nélkül nincs társadalmi igazságosság – mondta Ferenc pápa a Regina coeli (Mennyek Királynője) imádsághoz fűzött beszédében, amelyet dolgozószobájának ablakából mondott el. A Regina coelire, amely húsvétkor az úrangyala imádságot helyettesíti, több tízezer hívő jött el a vatikáni Szent Péter térre - írja a Híradó.hu.

Fotó: Gregorio Borgia - AP - MTI
Fotó: Gregorio Borgia - AP - MTI

Egymás felé fordulás nélkül nem lehet egy társadalmat felépíteni – üzente a katolikus egyházfő az összegyűlt híveknek. „Csak a testvériesség képes tartós békét biztosítani, a szegénységet leküzdeni, a feszültségeket és háborúkat megszüntetni, a korrupciót és a bűnözést kiirtani” – tette hozzá. Reményének adott hangot, hogy a testvériesség és az egymás felé fordulás, amit húsvétkor megtapasztalunk, életformává válik, és minden emberi kapcsolatot lélekkel tölt meg.

Az egyházfő óva intette az embereket a bezárkózás veszélyétől, illetve attól, hogy az emberek csak a saját életükre gondoljanak és önzővé váljanak. „Törődnünk kell a testvéreinkkel, mindenekelőtt a szegényebbekkel és a kirekesztettekkel” – mondta. Testvériesség nélkül, amelyet „kegyelemnek” nevezett, Ferenc pápa szerint nem lehet egyházi vagy civil közösséget építeni.

Címkék: testvériség, beszéd, Ferenc pápa, húsvéthétfő, üzenet, kultúra