Ez az alábbi képen is látható leázás az egyetlen olyan dolog, amit nem javítottak ki a kaposvári Szent József Templomban. Ez is azért maradt így, mert a hívek Jézus alakját vélték benne felfedezni és kérték, hogy ez legyen az itteni oltárkép.

A templomban ugyanakkor a közelmúltban mindent felújítottak. Kicserélték például a nyílászárókat és a villamos hálózatot, illetve aládúcolták az épületet, amelyet kívülről is felfrissítettek. A Szent Margit templom belső tere szintén megújult, hamarosan a külső falak is sorra kerülnek.

Rumszauer Miklós atya azt mondja: ezek a munkálatok állami segítség nélkül nem készülhettek volna el. Pedig szerinte nem mindegy, milyen környezet fogadja a templomba betérőket: "Egy lakóhely az emberek ide tartozását, megmaradását, megkötését is szolgálja, de tegyük szívünkre a kezünket, hogy bizony egy lakótelepi közeg nem alkalmas arra és nincs is itt annyi tőkeerő, hogy ilyen volumenű felújításokat saját erőből tudnánk finanszírozni."

A Szent József és a Szent Margit templomok felújítása eddig több mint 70 millió forintba került és hamarosan újabb 10 millió forintot érkezik a munkák folytatására. Emellett a térség országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila egy másik beruházást is bejelentett ma délelőtt. Mégpedig, hogy a jutai műemléktemplom felújítása is 15 millió forintos támogatást kap.

Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke; Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Rumszauer Miklós, plébános.
Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke; Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Rumszauer Miklós, plébános.

A szerdai sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Soltész Miklós pedig azt mondta: az egyházak állami támogatása egyfajta köszönet is, hiszen ezek a közösségek számos területen látnak el fontos feladatokat: "... a hitéleten túl kultúrát teremtenek, szociális értéket adnak át, az oktatásban pedig hatalmas feladatokkal segítik az ifjúságnak és a fiataloknak a nevelését."

A kaposvári és környéki intézményi fejlesztések közül az államtitkár a katolikus, illetve a református iskolaközpont felújítását, illetve a zselickislaki idősek otthonának megépítését emelte ki.

Címkék: oltár, egyház, Jézus, templom, fejleszt, támogatás, kultúra