A kaposvári Klebelsberg Kollégium fiataljai még kedd este is a szerdai konferenciára készültek. Egy ókori robotot építettek, amit az antik színházakban használták.

"A lényege az, hogy programozható. Különböző módokon lehet elindítani és annak megfelelően halad. El lehet dönteni, hogy milyen irányba haladjon." - mondta el Bokányi Ákos.

A szerdai konferencián általános és középsikolás diákok mutatták be munkáikat. Frank Ádám még csak ötödikes, de már egy komoly kutatást végzett településének kutya-, illetve macskatartási szokásairól.

Frank Ádám mutatja be kutatási eredményeit
Frank Ádám mutatja be kutatási eredményeit

"Kutyát tartanak a legtöbbet, azokat is házőrzésre leginkább. Viszont macskákat inkább rágcsáló ellen." - összegezte munkáját Frank Ádám.

Volt olyan gimnazista is, aki a diákok puskázási szokásait vizsgálta tudományos munkájában. Azt tapasztalta, hogy a középiskolások 80 százaléka puskázott már tanulmányai során.

"A végkövetkeztetés az volt, hogy a túl nagy tananyag miatt a diákok motiválatlanná váltak. Nem érdekli őket semmi és ezért nem is akarnak tanulni. Inkább egy alternatív megoldást választanak." - foglalt össze Makai Klára.

A Mandula Konferencia nyitőülése
A Mandula Konferencia nyitőülése

Idén 53 diák nevezett a tehetségkutató konferenciára. A szakértő ítészek 9 szekcióban bírálták a fiatalokat.

"Célunk az, hogy a gyerekek tanuljanak meg nyitott szemmel nézni a világra, gondokodjanak, felfedezzenek. Tulajdonképpen ez egy kis bevezetés a kutatásba." - válaszolta kérdésünkre Benczéné Fekete Andrea, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának oktatási dékánhelyettese.

A Dunántúli Mandulafa Tehetségkutató és Gondozó Konferencia legjobbjai meghívást kapnak a kutató gyermekek országos konferenciájára is.

Címkék: Mandula, kutatás, iskola, tudomány, konferencia, kultúra