Már százezren látták a Seuso-vándorkiállítást Magyarországon, a százezredik látogatót csütörtökön fogadták a kiállítás jelenlegi helyszínén, a miskolci Herman Ottó Múzeumban. A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) vándorkiállítása 2017. október 29-én indult országos körútjára. Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár és Kecskemét után, február 27-e és március 18-a között, a miskolci intézmény ad otthont a páratlan ezüstkincseknek.

A római császárkor késői szakaszában élt Seuso ezüstedényeit, ahogyan a korábbi helyszíneken, Miskolcon is kiemelt érdeklődés övezi.

A százezredik látogatót - a nyékládházi Bátor Jánosnét - Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, Varga Lujza projektmenedzser és Tóth Arnold, a múzeum igazgatója köszöntötte. A szerencsés látogató egy egész évre szóló MNM-bérletet, egy értékes régészeti albumot, valamint egy ajándékcsomagot kapott.

null

A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.

A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét tavaly nyáron szerezte vissza.

Tomka Gábor szólt arról is, hogy a kiállítás következő állomása Nyíregyháza lesz, itt ér véget az országjárás; ezt követően a Seuso-kincs a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz majd látható egy bővített kiállítás részeként.

A Seuso-vándorkiállítás kaposvári állomásán több mint 22 300-an tekintették meg a római kori kincseket, 2017. december 29. és 2018. január 22. között.

Címkék: Seuso, kincs, Miskolc, múzeum, rekord, kiállítás, kultúra, Kaposvár