Én 11 évet itt töltöttem Kaposváron... - mesélt a színházban töltött éveiről Spiró György. A Kossuth-díjas szerző drámáit előszeretettel játszák a társulatok. Kaposváron a Prah darabja fut. Az író, kritikus, műfordító, a Széppróza Napja alkalmából érkezett Kaposvárra. Jókai Mór születésnapját először ünneplik ily módon az országban. A szerző szerint, egyre fotnosabb felhívni a figyelmet az irodalomra.   

- Az iskolában kellene több magyar órát tartani.  Annak több értelme lenne. Az ellen semmi kifogásom, hogy a magyar prózának, a magyar drámának legyen napja. Számomra 365 nap a magyar próza napja és munkával szoktam ünnepelni - mondta a Kossuth-díjas író.

Míg Spiró Györgynek az év minden napja olvasással, írással telik addig a magyar felnőtt lakosság fele egyáltalán nem vesz könyvet a kezébe egyetlen napon sem. Azonban ez a korábbi felmérésnél jobb aránynak számít, akkor ugyanis 60 százalék nem olvasott.

- Javult most az arány. Tulajdonképpen nem is picit. Merthogy 50-50 százalék mondta azt, hogy legalább egy könyvet elolvas. És 50 százalék, hogy egyáltalán nem olvasott. Nyilván ez egy fontos jelzés. Ugyanakkor fontos az is, hogy a felnőtteknél 17 százalékról 7 százalékra csökkent azok aránya, akik elolvasnak legalább havi egy könyvet - árulta el a Kaposvári Egyetem olvasáskutatója, Gombos Péter.

A kutatás részeként most először mérték az internetezési szokásokat. A diákok csaknem 60 százaléka például folyamatosan fent tartózkodik a világhálón. Azaz 10 percenként ránéznek telefonjukra. Az is kiderült, hogy azok a felnőttek, akik sokat neteznek, kevesebbet olvasnak, akik pedig egyáltalán nem használnak médiaterméket, többször vesznek a kezükbe könyvet. A felmérés arra is rávilágított, hogy akik színházba járnak, filmet néznek, ők többet olvasnak.   

Címkék: széppróza, olvasás, könyv, kultúra