Bors István és Honty Márta alkotásaiból nyílott emlékkiállítás Budapesten, a Vigadó Galériában. A két kiváló művész a múlt század hatvanas éveitől egészen az ezredfordulóig Kaposváron élt és alkotott.

Bors István szobrászművész alkotásaival nem csupán a múzeumokban, hanem Kaposvár közterein is lehet találkozni. Az ő nevéhez fűződnek többek között a négy évszakot szimbolizáló szobrok a Noszlopy utcában található szökőkutaknál, vagy a Napkerék-körhinta az Európa parkban. De Honty Márta gobelinjeivel és tűzzománc képeivel is lehet találkozni a város intézményeiben, például a Kaposvári Iparművészeti Szakközépiskolában.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a kiállítás megnyitóján méltatta a két művészt: – A korabeli művésztársadalom meghatározó alakjaiként sokak számára jelentettek példát arra, hogy miképpen őrizhető meg az alkotói szuverenitás, hogyan alakítható ki az egyetemesség igényét hordozó egyéni alkotói nyelv. Életük és munkásságuk példa arra is, hogy felelősséggel tartozunk a közösség iránt, amelyben élünk.

– Bors István műtermében többször vendégeskedve már akkor is éreztem – s ma már határozottan tudom –, hogy a vele való beszélgetések formálták gondolkodásomat, alakították művészetről alkotott véleményemet. Nyitottabb, elfogadóbb lettem általa – tette hozzá Szita Károly.

Címkék: Bors István, Honty, Mitikus képzetek, kiállítás, kultúra