Angol anyanyelvű tanártól tanulták a helyes kiejtést az egyik kaposvári nyelviskolában. Sok fiatal azért jelentkezett a tanfolyamra, mert középfokú vizsgát tenne. Azt mondják: ha valaki a nulláról kezdni, akkor bizony sokáig tart a felkészülés.

- Általában 450-500 órát szoktak javasolni ilyenkor, náluk 300 órából is sikeresen szoktak vizsgázni a tanulók. Beszédcentrikusak vagyunk, mindenki egyéni tempóban haladhat, illetve a tanulókhoz igazítjuk, hogy mire kell a hangsúlyt fektetni - mondta el tapasztalait Allen Tímea, a Happy End Nyelviskola nyelvoktatója.

null

Rózsa Dorottya egy éve jár ide, ő is középfokú angol nyelvvizsgára készül. Igaz, neki már van egy oklevele.

- Körülbelül egy éve járok ide, korábban német felsőfokút szereztem, angolból ez lenne a második nyelvvizsgám. Jelenleg középszintre készülők, korábban a gimnáziumban tanultam angolt, és szeretném az egyetem mellett az angol tudásomat fejleszteni - tette hozzá Rózsa Dorottya.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint tízéves mélyponton van a nyelvvizsgázók száma.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly 108 ezren mentek el nyelvvizsgázni Magyarországon, 26 ezerrel kevesebben, mint 2016-ban. Közülük mindössze alig 70 ezren tettek sikeres vizsgát.

Egyes szakemberek szerint a diplomamentő, amnesztiás tanfolyamok miatt is jelentkeznek kevesebben nyelvvizsgára.

A Kaposvári Egyetemen hat év alatt már több száz korábbi halllgató vett részt ilyen képzéseken.

- A Kaposvári Egyetemen 2012 óta van lehetőség arra, hogy volt hallgatóink amnesztiás tanfolyamokon vegyenek részt, ezek 50 órásak, amelynek teljesítése és sikeres vizsga után a hallgatóink megkaphatják diplomájukat - válaszolta Dr. Kopházi-Molnár Erzsébet, a Kaposvári Egyetem Idegennyelvi Igazgatóságának vezetője.

2018 január elsejétől egyébként visszakaphatják a közép- illetve felsőfokú nyelvvizsga díját a 35. évüket be nem töltött fiatalok.

A fejenként legfeljebb 34.500 forintos támogatásra a kormány három évre mintegy hárommilliárd forintot különített el.

Címkék: mélypont, nyelvvizsga, statisztika, kaposvár, kultúra