A Kaposvári Törvényszék elsőfokú ítéletében megállapította, hogy az iskolában jogellenes elkülönítéssel megsértették az egyenlő bánásmód követelményét. Kötelezte az alpereseket a jogsértés abbahagyására, míg a jogsértő helyzet megszüntetésére irányuló keresetet elutasította.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a Kaposvári Törvényszék döntését megváltoztatta, és megtiltotta, hogy az iskolában a 2017/2018-as tanévtől kezdődően új első osztályt indítsanak, előírta a felvételi körzethatárok újbóli megállapítását és deszegregációs intézkedési terv elkészítését.

A Kúria a jogerős döntéssel szemben előterjesztett felülvizsgálati kérelmeket nem találta alaposnak, ezért a Pécsi Ítélőtábla határozatát hatályában fenntartotta. Határozatának indokolása szerint az egyenlő bánásmód követelménye és a szabad iskolaválasztás joga tekintetében a bíróság az alapjogok összemérését helyesen végezte el.

A jogsértő helyzet megszüntetésére irányuló ítéleti rendelkezéseket hatékonynak találta, amelyek a jogszabályokkal összhangban állnak és kellően figyelembe veszik a a helyi körülményeket.

Címkék: pécsi utcai tagiskola, kaposvári törvényszék, kultúra, ítélet