Kívül-belül megújult a közelmúltban az egykori MÁV internátus épülete. A használaton kívüli, műemléki ingatlan a város közbenjárására került a református egyházhoz.

- Akarnia kellett valakinek, ezek Önök voltak reformátusok, az iskola igazgatója, nagytiszteletű úr, de a városnak is akarnia kellett, elő kellett teremtenie egy épületet tette hozzá - Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

null

Napjainkban több mint hatszáz gyermek jár ide: általános- és középiskolába, óvodába és kollégiumba.

Az épület teljes korszerűsítésére 1,3 milliárd forintot költ az intézmény. Ennek a pénznek egy része állami támogatás.

- Kicserélték az összes ablakot, teljes külső festés, hőszigetelés, a konyha részére napelemet szereltünk fel, hogy a költségeket csökkentsük. övetkezik a harmadik lépés, a tornatermünket szeretnénk bővíteni - mondta a mai ünnepségen Molnár Tímea, a Lorántffy Zsuzsanna Református Iskola igazgatója.

null

Ez a tornaterem várhatóan jövő májusra készül el. A 90-es évek óta csaknem százszorosára nőtt az egyházi iskolákban tanulók száma. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint ezért is támogatja a kormány ezeket az intézményeket.

- 1990 előtt 3 ezer gyerek járhatott egyházi iskolákba, ez a szám 110-re emelkedett és az elmúlt két kormányzati ciklus alatt megkétszereződött. Összeségében 220 ezer kicsi és nagy fiatal gyermek járhat egyházi felekezeti óvodákba, iskolákba, középiskolákba - mondta Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A református egyház ugyanakkor nemcsak iskoláit újítja fel ezekben az években állami segítséggel.

null

- Négy templom épül ebből a támogatásból, amit rendkívül fontosnak tartok itt megemlíteni, miközben nem maradtak ki a gyülekezetek sem - válaszolta Dr. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

Az elmúlt hat évben a kormány hétmilliárd forinttal segítette a Kaposvárt is magába foglaló Dunántúli Református Egyházkerületet.

Címkék: soltész miklós, református, felújítás, kultúra, kaposvár