Több évtizedes szakmai kapcsolatát erősítette meg ma délelőtt a kaposvári Videoton azzal, hogy egy 3D-s nyomtatót adományozott az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziumnak.

A cég ügyvezető igazgatója az átadón azt mondta: szándékuk szerint nem csupán egy a gépet adnak az iskolának, hanem a versenyképes tudás megszerzésének lehetőségét is.

- A 3D-s nyomtatás mint technológia egy nagyon korszerű eljárás ami a fejlesztést támogatja és nagyban felgyorsítja. Nagyon fontos hogy ezzel a technológiával a diákok már az oktatásban megismerkedjenek, és hozzánk már olyan emberek érkezzenek aki már ismerik és tudják használni - foglalta össze a VIDEOTON Elektro-PLAST Kft. ügyvezető igazgatója, Fábián Balázs.

Az egymillió forint értékű készüléknek köszönhetően ezzel az eszközzel könnyebb lesz felkészülniük a diákoknak a jövő kihívásaira, hiszen számukra ezek a berendezések már a mindennapok részei lesznek.
Az egymillió forint értékű készüléknek köszönhetően ezzel az eszközzel könnyebb lesz felkészülniük a diákoknak a jövő kihívásaira, hiszen számukra ezek a berendezések már a mindennapok részei lesznek.

Az egymillió forint értékű gép az iskola vezetője szerint is a jövőre készíti fel a fiatalokat.

- Nagyon komoly minőségi javulást tud hozni az oktatás területén mind az informatika, mind a gépészet ágazatban tanuló diákok számára. Olyan korszerű technika elérését teszi lehetővé ami a mai világban még nem annyira elterjedt, viszont mire ezek a tanulók végeznek, addigra talán egy sokkal hétköznapibb dologról lesz szó - mondta a Kaposvári Eötvös Loránd Műszaki igazgatója, Weimann Gáborné.

A nyomtató kezelését először a tanárok sajátítják el szakemberek segítségével.

- Ennek a 3D nyomtatónak a betanítása viszonylag egyszerű, mert miután a felhasználó megtervezi a kinyomtatásra kívánt termékeket azt kifordítja a saját fájlformátumára amit kezel, ezután betölti a 3D nyomtatóba a programot és a végén pedig elindítja és egy idő múlva kiveszi a kész darabot - árulta el a VIDEOTON Elektro-PLAST Kft. fejlesztő mérnöke, Máté Zoltán.

Az itt tanuló diákok leginkább annak örülnek, hogy egy-egy munkadarab előállításakor nagyon sok időt megspórolhatnak majd.

- Kíváncsian várjuk ezt a 3D-s nyomtatót, hogy mit tudunk vele majd csinálni, eddig is tanultuk számítógépen a 3D-s modelleknek a kivitelezésének megszerkeszteni, csak ezeket eddig CNC-s munkaközpontokon gyártottuk és ezzel sokkal több idő volt - mondta Lőczi Bence.

Az iskola növendékei egyébként folyamatosan gyakorlati lehetőséget is kapnak a vállalatnál. Az elmúlt évtizedben több mint 220 tanuló gyakorolta választott szakmáját az Izzó utcában.

Címkék: nyomtató, gépész, videoton, kultúra