Az elismerést Szergej Lavrov orosz külügyminiszter adta át Moszkvában a Nemzeti Színház igazgatójának. Az indoklás szerint a Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező nagyban hozzájárul az orosz irodalom népszerűsítéséhez és ahhoz, hogy a magyar közönség megismerje Oroszország kulturális örökségét.

- Nagyra értékeljük azt is, hogy az Ön erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült felújítani az oroszországi és magyar színházak közötti együttműködést - mondta Szergej Lavrov az orosz külügyminisztériumban tartott ünnepségen.

Az orosz nemzeti ünnepen a népek közötti barátság és együttműködés erősítéséért négy külföldi személyiség – Vidnyánszky Attila mellett egy pakisztáni, egy litván és egy vietnami – kapta meg az orosz állami kitüntetést.

A Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettesének nem ez az első nagy orosz állami elismerése. Vidnyánszky Attila korábban megkapta az egyik legfontosabb orosz művészeti díjat, a moszkvai Mejerhold Központ díját, amelyet a világ legjobb színházrendezőinek szokták odaítélni.

Címkék: puskin-érem, vidnyánszky attila, kitüntetés, kultúra