A 115 éve született Illyés Gyulára, a somogyjádi iskola névadójára emlékeztek egy héten át a településen az elmúlt napokban. Az ünnepségsorozat további apropója volt, hogy 50 éve mutatták be az iskola tanárai és diákjai a költő kimondottan Somogyjádnak írt oratóriumát, az Éden elvesztését. A mű elkészülte az akkori iskolaigazgatónak, Stamler Imrének köszönhető, akire nagy hatással volt Illyés Gyula és felkérte, hogy írjon egy művet az irodalmi színpadnak.

"1957-ben Bogátpusztán tanítottam és ott hallottam Illyéstől elszavalni az Egy mondat a zsarnokságról című versét, és akkor fogadtam meg, ha én el tudok jönni valahova és valaki lesz belőlen, mondjuk iskolaigazgató, akkor én oda Illyést el fogom hívni." - árulta el a nyugalmazott iskolaigazgató.

Stamler Imre, nyugalmazott iskolaigazgató
Stamler Imre, nyugalmazott iskolaigazgató

Az 55 évvel ezelőtt épült iskola 1992-ben vette fel Illyés Gyula nevét. Azóta ötévente nagyszabású emlékhetet tartanak a költő munkássága köré építve. A település büszke, hogy köze lehet a magyar irodalom egyik jeles költőjéhez és egyik művéhez.

"A gyerekehez nyilván az Illyés mesék, tehát az Illyés által gyűjtött mesék állnak a legközelebb. Ugyanakkor az Éden elvesztésében is nagyon sok olyan gondolatot találunk, ami az egyén felelősségét mutatja és támogatja, és ezt a gyerekeinknek is meg tudjuk mutatni, tehát ezzel azért az illyési gondolatokat az általános iskolai korosztályhoz is közelebb tudjuk vinni." - tette hozzá Tóthné Bali Klára az iskola igazgató-helyettese.

Diákok adnak elő műsort a programsorozat részeként
Diákok adnak elő műsort a programsorozat részeként

A jubilemi hét záróestéjén az iskola tanárai, volt és jelenlegi diákjai egy zenés irodalmi műsorral emlékeztek a négyszeres évfordulóra.

Címkék: Illyés Gyula, Somogyjád, évforduló, ünnepség, jubileum, kultúra