Zsúfolásig megtelt a református templom vasárnap délelőtt. Az Istentiszteleten a reformáció 500. évfordulójára emlékeztek. Steinbach József a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehírdetésén azt mondta: az örömhír minden időben aktuális. A reformátorok idejében éppúgy az volt, mint napjainkban.

Hozzátette: a reformáció 500. évfordulója egy alkalom arra, hogy mégjobban összehozza a híveket, a közösségeket és újakat teremtsen.

Az ünnepségen más egyházak elöljárói és világi méltóságok is méltatták a reformációt. Kiemelték: a szeretet és a közösségek megtartása a legfontosabb, felekezetre való tekintet nélkül.
Az ünnepségen más egyházak elöljárói és világi méltóságok is méltatták a reformációt. Kiemelték: a szeretet és a közösségek megtartása a legfontosabb, felekezetre való tekintet nélkül.

Szita Károly Kaposvár polgármestere miután méltatta a város református elöljáróit azt mondta: fontos az összetartozás és a felebaráti megbecsülés.

- Az embernek szüksége van támaszra. Szüksége van lelki gondozásra. A város közösségének pedig szüksége van arra, hogy a jó uralkodjon Kaposváron. Hogy olyan emberek éljenek itt, akik a másikban nem ellenséget, hanem testvért vagy felebarátot látnak - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

null

Varga László kaposvári megyéspüspök háláját fejezte ki, hogy a reformáció 500. esztendejében szentelték fel. Beszédében kitért arra is, hogy a felekezeteknek közösen kell Isten országát építeni, nem széthúzni hanem erősíteni egymást. Kaposvári református gyülekezet számára ez az évforuló nemcsak az emlékezés miatt fontos.

- Ünnepeljük a reformáció 500 éves évforulóját, ünnepeljük az iskolánk fennállásának 25. évforulóját. Ezzel együtt az iskola rekonstrukciójának egy újabb fázisának a befejezését. Különleges alkalom ez, hogy a mai nap leleplezzük a somogyi reformátorok szoborcsoportját - mondta Kaposvár Díszpolgára Bellai Zoltán, püspöki főtanácsos.

null

A Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola és Gimnázium udvarán felavatott emlékmű négy somogyi reformátornak állít emléket. Sztáray Mihálynak, Mélius Juhász Péternek, Kálmáncsehi Sánta Mártonnak és Szegedi Kiss Istvánnak. A szoborcsoportot Trischler Ferenc szobrászművész készítette.

Címkék: reformáció, 500, kaposvár, kultúra