A kormány döntésének köszönhetően 2019 végig 4000 állami általános és középiskola, valamint szakképző intézmény kap szupergyors internetet és teljes wifi lefedettséget. A beruházás 31 milliárd forintból valósul meg.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a programról szóló sajtótájékoztatón elmondta: „A digitális átalakulásra való felkészülés az iskolákban kezdődik, a  fejlesztés közvetlenül 1,2 millió diákot és 126 ezer oktatót érint. A kormány célja, hogy olyan tudású diákok kerüljenek ki az iskolákból, akik révén biztosítható Magyarország versenyképessége egy újfajta, digitalizált iparral, mezőgazdasággal, kereskedelemmel működő világban.”

Az 500 fő alatti iskolákban legalább 100 Mbit, az 500 fő feletti iskolákban legalább 1 Gigabites sávszélesség lesz elérhető. Ezen túlmenően a program keretében az állami iskolák valamennyi tantermében és iskolai közösségi tereiben wifi hálózat épül ki. A megújult, korszerű rendszer fenntartására, valamint a kiberbiztonságra éves szinten a korábbi összeg nyolcszorosát, mintegy 10,5 milliárd forintot fordít majd a kormány.

Az egyházi fenntartású iskolák esetében két ütemben történik a fejlesztés, amelynek első ütemében 2019 végéig Budapesten és Pest megyében 148 iskola kap wifi hozzáférést.

Solymár Károly Balázs, a tárca infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „A beruházás az NFM irányítása mellett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium együttműködésével, valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség végrehajtásával valósul meg. A fejlesztések tartalmazni fogják a legkorszerűbb központi wifi menedzsment eszközöket, így a hálózat védett lesz az informatikai támadásokkal és a káros tartalmakkal szemben.”

Címkék: wifi, internet, kultúra, oktatás, iskola, fejlesztés