"Az iskola felvehető létszáma 210 fő, ami általában már az előző tanév végén betelik. A nálunk tanulók harmada hallássérült, a többiek a tanulási-, illetve a figyelemzavarral küzdő gyerekek közül kerülnek ki." - mondta el kérdésünkre a Duráczky Gyógypedagógiai Intézet és Kollégium igazgatója, Gyurina Éva.

Az ünnepi műsort jelnyelvvel is tolmácsolták ma az intézmény tanulói. Az iskola ugyan 1895-ben alakult magánkezdeményezésre, 1897-ben viszont államilag segélyezett siketnéma intézetté alakult át.

A térség országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila köszöntőjében a Duráczky pedagógusainak pótolhatatlan és áldozatos tevékenységet méltatta és ezt köszönte meg Szita Károly, Kaposvár polgármestere is: "Nekünk szülőknek a legfontosabb az, hogy boldog és elégedett gyermekünk legyen. Vannak olyanok, akiknek ez könnyebben teljesül, vannak, akiknek ezért meg kell küzdenie. Sokak számára ezt a boldogságot Önök segítenek megetremteni!"

Az érdeklődők ugyanakkor számos szakmai előadást is meghallgathattak. Az oktatási jogok biztosa, Aáry Tamás Lajos például a fogyatékkal élők képzéséről beszélt: "Míg eddig különböző szociális támogatásokkal próbáltuk segíteni a különböző fogyatékossággal élőket, ma egyre jobban érezzük, hogy a tanítással, a neveléssel, az oktatással, a műveltséggel lehet elérni azt a helyzetet, hogy ők is minél inkább méltó életet éljenek. A digitális technológia pedig lebonja előlük a határokat ..."

A szakemberek szerint a következő öt évben nem lesz olyan pedagógus, aki ne találkozna valamilyen fogyatékossággal élő gyerekkel. Ezért is nagyon fontosak a Duráczkyhoz hasonló gyógypedagógiai intézmények, amelyek a rászoruló fiatalokat hozzásegítik ahhoz, hogy felnőttként is boldogulni tudjanak.

Címkék: Duráczky, hallássérült, siket, gyógypedagógia, tanul, fejleszt, kultúra