Az ipari forradalmak, amikor kitörnek, akkor mindig úgy szokott kezdődni, hogy az emberek föllázadnak, mert valami olyan történik, amit nem akartak - Kerekes Sándor szerint a negyedik ipari forradalom előtt áll a világ. Az informatika robbanásszerű fejlődése hatalmas lépetekkel viszi előre a világot, de eközben az automatizálás társadalmi feszültségeket is szül. Nevezetesen a munkanélküliséget. Napjaink egyik legfontosabb kérdése, ennek a problémának a megoldása.

- Ez az ipari forradalom olyan radikális termelékenység növekedéssel ját együtt, hogy ez a gazdaság képes lenne őket eltartani. Tehát a probléma az, hogy hogyan képesek ők megélni azt a problémát, hogy az az inger, az az öröm, amit a munka jelent az emberek nagy része számára, ezt mivel lehet helyettesíteni, tehát ez egy nagy kihívás - foglalta össze a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára,  Prof. Dr. Kerekes Sándor.

Történészek, gazdaságtudományi, pénzügyi és más területek szakembereinek részvételével 11-dik alkalommal tartották meg ma a Kaposvári Egyetemen a Régiók a Kárpát-medencén innen és túl elnevezésű, nemzetközi tudományos konferenciát. Az előadások napjaink fontos kérdéseit elemezték.
Történészek, gazdaságtudományi, pénzügyi és más területek szakembereinek részvételével 11-dik alkalommal tartották meg ma a Kaposvári Egyetemen a Régiók a Kárpát-medencén innen és túl elnevezésű, nemzetközi tudományos konferenciát. Az előadások napjaink fontos kérdéseit elemezték.

A konferencián a magyarországi régiók gazdasági egyenlőtlenségei is szóba kerültek. A legrosszabb helyzetben Észak-Magyarország van, de a Dél-Dunántúl sem tartozik a legfejlettebek közé. Az egyik előadó szerint az oktatás, a képzés, illetve a továbbképzés jelentené a megoldást. Valamint az, ha a szakmunkásképzés színvonalát tovább növelnék.

- Vannak, akik azt mondják, hogy nincs szükség annyira felsőoktatásra, mert egy rossz diplománál jobb egy jó szakma. A statisztika azt mutatja, hogy a diplomások között 5 százalék a munkanélküliek aránya, tehát nincs olyan, hogy rossz diploma, van diploma és egy diplomás bárhol el tud helyezkedni, mert van egy felkészültsége, rugalmassága, bármikor tovább tud tanulni - mondta Prof. Dr. Csath Magdolna közgazdász.

A Régiók a Kárpát-medencén innen és túl elnevezésű, nemzetközi tudományos konferenciát 11 éve rendezik meg. Idén 105 szakember tartott előadást.

- Nagyon sok kollégának a tudományos művek tárában gyarapodott a munkája, ez nagyon szép misszió. Igazi haszon főleg a fitalabb generáció számára. Egy a lehetőség, egy tér arra, hogy publikáljon, de ugyanakkor tudományosan ismeretséget is kössön - foglalta össze a Kaposvári Egyetem rektora, Prof. Dr. Szávai Ferenc.

A konferencián elhangzott legjobb előadásokat ki is nyomtatják, hogy a szakemberek később fel is tudják használni napi munkájuk során.

Címkék: nemzetközi, konferencia, egyetem, kultúra