Játékos formában, interkatívan sajátítják el a nyelvi tudnivalókat a Kaposvári Egyetem úgynevezett amnesztiás, diplomamentő nyelvtanfolyamának hallgatói. Ők korábban a nyelvvizsga hiányában nem kapták meg diplomájukat.

A januárban indított tanfolyam révén viszont lehetőségük nyílt annak pótlására.

- Költséghatékonyabb is mint a nyelvvizsga, tehát klasszísokkal kevesebbe kerül így. Persze nem helyettesíti a nyelvvizsgát, ellenben én például határozottan kedvet kaptam ahhoz, hogy ezek után meg is szerezzem azt - tette hozzá Török Mátyás.

null

A kerekesszékes Csizmadia Margitnak az akadálymentesítés miatt is előnyös ez a tanfolyam.

- Mivel nagyon kevés akadálymentes nyelviskola van Kaposváron, ez kifejezetten kapóra jött számomra - mondta stábunknak Csizmadia Margit.

Az elmúlt években nem csak a Kaposvári Egyetemen, hanem az ország több felsőoktatási intézményébnen is gondot jelentett, hogy sokak nem tudják megszerezni a diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk. Az országos adatokat nézve 2014-ben 8500-an, egy évvel később mintegy 9 és fél ezren, tavaly pedig már több mint tízezren emiatt nem tudták átvenni diplomájukat.

A Kaposvári Egyetem könnyített vizsgáján most a 2013 előtt vizsgázottak vehetnek részt.

- Ez után a periódus után már egy kicsit jobb helyzet lett az egyetemen, mert 2013-tól van egy projektünk és a projekt keretében mejdnem minden minta tantervben benne van kötelezően az idegen nyelv oktatás és ezzel a hallgatóink most már kénytelenek élni. Reméljük, hogy jobb arányban tesznek egyre inkább nyelvvizsgát, illetve kapják meg a diplomájukat - válaszolta Dr. Kopházi-Molnár Erzsébet, a Kaposvári Egyetem idegen nyelvi igazgatója.

null

Egy kormányrendelet értelmében 2020-tól már csak azok felvételizhetnek a felsőoktatási intézményekbe, akik legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek.

Címkék: diplomamentő, nyelvvizsga, kaposvári egyetem, kultúra