Az Ars Sacra rendezvénysorozat keretében Levente Péter és Döbrentey Ildikó látogatott a somogyi megyeszékhelyre, hogy egy közel 2 órás előadás során beszéljenek a meséről, a játékról és az imádságról.

Az előadás címe így hangzott „Lelkiderű-gyakorlat”, amely előrevetítette a hallgatóság számára, hogy egyszerre várható életbevágóan komoly, de megszólítóan humoros előadás. Levente Péter és Döbrentey Ildikó személyiségéből pedig alapvetően áradt a közvetlenség, a baráti légkör megteremtésének vágya. Mindezt a két művész azzal is segítette, hogy már jóval a műsorkezdés előtt bementek a templomtérbe, hogy beszélgessenek, találkozzanak közönségükkel.

null

A különleges estén a város számtalan óvodájából, bölcsődéjéből is érkeztek vendégek az evangélikus gyülekezeti tagokon, valamint más felekezetű keresztyéneken kívül, így vált egyszerre szakmaivá és gyülekezetivé a program.

Levente Péter szavai által megérthette a közönség, hogyan kapcsolódhat a mese a játékhoz és egyúttal az imádsághoz. A sok személyes történettel átitatott elbeszélést sokszor nevetés, sokszor síri csend szegélyezte.

Döbrentey Ildkikó mindezt felemelően egészítette ki illusztrációival, imáival, válogatott bölcsességekkel. Így lehetett a Szakrális Művészetek Hete kaposvári rendezvénysorozatának egyik első állomása egy nagyszerű nyitány, amit további számos előadás, kiállítás és koncert követ a különböző felekezetű közösségekben, városi közösségi tereken, valamint Kaposvár főterén, ahol sor kerül a hajléktalan Jézus-szobor elhelyezésére is. Timothy Schmalz kanadai szobrász megrendítő alkotásának különlegessége, hogy a hajléktalan arcát nem láthatjuk, pusztán sebeit.

A kaposvári rendezvénysorozat zárásaként a Vikár Béla Vegyeskar fog koncertet adni a Szent Margit templomban, ahol Schubert G-dúr miséje lesz hallható.

Címkék: Kaposvári Evangélikus Templom, ars sacra, 2017, kultúra