- A sorrend is fontos. A Rév Fülöppel fogunk kezdeni, aztán pedig Kertész Erzsébetnek a Pantherájának mind a két kötetét, mert közben megjelent a második rész is és ugyanakkora siker lett mint az első rész - ezek az ifjúsági regények az idei Olvass El! verseny főszereplői.

A már határon túl is rendkívül elterjedt olvasásnépszerűsítő kezdeményezés ötletgazdája ebben az évben is úgy próbálta összeválogatni az úgymond kötelező olvasmányokat, hogy azok minél több élményt nyújtsanak a gyerekeknek.

A kortárs művek is ezért élveznek előnyt a klasszikusokkal szemben.

- Mindenképpen érthetőbb számukra. Olyan szavak, kifejezések vannak benne, amihez nem kell értelmező szótár. Kevesebb magyarázat kell, így a szöveg egésze jobban egyben van, jobban megértik. Mint mondtam róluk szól. Tudnak vele azonosulni. A kortársak mernek tabutémákhoz nyúlni. Azért ne felejtsük el, hogy a klasszikusoknál nem jellemző hogy nagy mélységekben bele mertek volna menni kényesebb témákba - tette hozzá Hevérné Kanyó Andrea, a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanítója.

Mint minden évben, idén is három forduló lesz és három könyvet kell a gyerekeknek elolvasniuk. Majd az ehhez kapcsolódó játékos, kreatív feladatok megoldásait egy online felületre kell feltölteniük felkészítő tanáraik segítségével.

A negyedik és ötödik osztályos tanulók négy fős csapatokba szerveződhetnek, ami a szakértők szerint azért is jó, mert a csapatmunkával nemcsak egymást segítik, hanem sokkal nagyobb sikerélményhez is juthatnak.

- Szerintem a pedagógusok ezt nagyon ügyesen csinálják, hogy a csapatokba bekerülnek azok, akik más versenyeken nem szereztek sikerélményt, itt viszont kreatívak, ügyesek, ugyanúgy elolvasták a könyvet és tudnak segíteni és nagyon élvezik ezt a dolgot. Azt látjuk, hogy érdekes módon miközben az olvasás az egyéni tevékenység, ez a játék a csapatverseny jellegével sokkal izgalmasabb lett így - válaszolta Gombos Péter, gyermekirodalom kutató.

A versenyre október nyolcadikáig várják a szervezők az olvasni vágyó diákok és felkészítő tanáraik jelentkezését a most.olvassel(kukac)gmail.com email címen.

A háromfordulós online versenyt követően pedig a legjobb csapatok a nyár elején mérhetik össze tudásukat a döntőben, a Kaposvári Egyetem könyvtárában.

A vetélkedőről ide kattintva olvashat részletesen!

Címkék: olvass el, kaposvári egyetem, olvasás, kultúra