Az ország 110 településén, több mint 600 ingyenes programmal várja idén az érdeklődőket az Ars Sacra fesztivál. Somogyban néhány balatoni helyszín mellett Várda, Bárdibükk, Karád és Kaposvár csatlakozott az ökumenikus kezdeményezéshez.

A téma kapcsán szeptember huszadikán a somogyi megyeszékhelyre érkezik Timothy Schmalz kanadai képzőművész Hajléktalan Jézus szobra is.

Az alkotásnál több napon át csendes virrasztások lesznek. A szervezők célja, hogy az egyházat és a művészeteket is közelebb hozzák a hétköznapokhoz.

- Nagyon sok olyan programot igyekeztünk egybe fésülni, amely azt a tágasságot mutatja meg, ahogy az egyház ma jelen van a világban. Hisz az egyház ma történik, most és ezek között a viszonyok, körülmények, állapotok között - tette hozzá Tolnai Mária, főkoordinátor.

null

A programsorozat ugyanakkor a művészek számára is jó bemutatkozási lehetőség. A szakrális művészetek hetén több kiállítás nyílik Kaposváron, lesznek koncertek, tudományos és verses előadások is.

- Ma is vannak olyanok, akik az egyházban szeretik támogatni a művészeket és ma is vannak arra érdemleges művészek, akiknek egyfajta bemuatatkozási fórumot, egyfajta profilt, egyfajta kifutást tudnak az egyházi programokon való megjelenések biztosítani - válaszolta Rumszauer Miklós, a Kaposvári Egyházmegye helynöke.

null

Az Ars Sacra kaposvári programjai idén olyan rendhagyó helyszínekre is eljutnak, mint a Borostyánvirág Anyaotthon, a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ és a Napsugár Integrált Szociális Intézmény.

Címkék: ars sacra, program, kultúra, kaposvár