Évente többször is fellépnek az Együd Árpád Művészeti Iskola fiataljai. Idén azonban nemcsak néptánc és képzőművészet szakokon várják a gyerekeket.

- A színművészeti tanszakunk a Toldi iskolában indul és ide is várunk minden jelentkezőt. Főleg alsó tagozatosokat, akik drámajátékot, helyzetfelismerést, és önismeretet szeretnének tanulni. Ők az iskolában jelentkezhetnek - mondta az Együd Áprád Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Deli Szidónia.

Idén a színház is indít drámafoglalkozást gyerkeknek, ide is várják a fiatalokat.

A Roxínház pedig a tanodáját szeretné bővíteni. Ide általános iskolásokat várnak. A felvételit jövő héten tartják, majd hetente több alkalommal is foglalkoznak a gyerekekkel.

- Hetente két, illetve három alkalommal jönnek. A legkisebbek kétszer a nagyobbak háromszor. Főként táncórák vannak, illetve péntekenként drámaórák és énekóráink is - mondta a Roxínház vezetője, Pintér Kata.

A zeneiskolában a fiatalok csaknem 20 féle hangszer és tanszak közül válogathatnak. Számukra többféle fellépési és zenekari lehetőséget biztosít az intézmény, ahol a zeneakadémia művészeit is gyakran vendégül látják. A művészetoktatási iskola vezetője szerint a zenének személyiségfejlezstő hatása van, ezért is érdemes minél koárbban elkezdeni.

- Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy azok a gyermekek akik gyermekkorban zenét tanultak sokkal kreatívabbak lesznek, sokkal könnyebben megy a tanulás. A szociális képességük sokkal oldottabb. A felnőtté válást megkönnyítik. Boldogabb felnőtt és gyermekkort vízionálnak - foglalta össze a Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója, Nagy Tamás.

A szakemberek szerint ugyanakkor meg kell találni az egyensúlyt az iskolai és a tanórán kívüli elfoglaltságok között.

- Az iskolai tanulmányaik mellett nagyon fontos, hogy a gyermekeknek legyen lehetőségük arra, hogy olyan területeken gazdagodjanak, ami érdekli őket. De fontos, hogy ebben is egyensúly legyen - mondta a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója, Szigeti Mónika.

A különböző művészeti foglalkozások töbségér egyébként még mindig lehet jelentkezni az adott intézményben.

Címkék: művészeti, roxínház, oktatás, kultúra