"Hamvas Béla nemcsak okos ember volt, hanem igazán bölcs is" - Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a kétnapos konferenciát, amely a meghívott előadókat tekintve országosan is szinte egyedülállónak számít.

"120 éve született Hamvas Béla és ennek az apropóján gondoltuk, hogy szervezünk egy konferenciát, erről megemlékezzünk és a Magyar Művészeti Akadémia támogatása, pályázata tette lehetővé, hogy ez a rendezvény megvalósuljon" - mondta a "Hamvas 120" főszervezője, Farkas Szilárd.

Az 1897-es születésű Kossuth-díjas író, filozófus és esztéta rendkívül gazdag, tanulságos és elgondolkodtató életművet hagyott hátra.

null

Szakértők szerint Hamvas Béla irodalmi és filozófiai munkássága a világ legnagyobbjai közé emelte az 1968-ban elhunyt művészt.

"Nincs tekintettel a normákra és szabályokra, vagyis fütyül arra, hogy vajon hogy ítélik meg az ő magatartását, mert a normák és szabályok világa változó, kultúránként és koronként átalakul,hanem egyetlen egy mércéje van és ez az egyetlen egy mérce: a tisztességes ember maximája. Hogyan lehet igazzá és valódivá válni" - árulta el az Ars et Vita Alapítvány kuratóriumi elnöke, Thiel Katalin.

Az ingyenes konferencia holnap folytatódik. Szombaton a többi között művészetről és válságfilozófiáról esik majd szó.

Címkék: hamvas, béla, konferencia, kultúra