Idén már elsőtől a kilencedik osztályig ingyen kapják meg a tanulók a tankönyveket - többek között ez is elhangzott egy mai oktatási konferencián Kaposváron.

Sipos Imre miniszteri biztos előadásában elmondta: a kormány ezen kívül is számos intézkedéssel dolgozik a közoktatás fejlesztésén.

- Az elmúlt években egyre többen jelentkeztek a pedagógus pályára, az infrastrukurális fejlesztések folyamatban vannak, számos tanterem, tornaterem, tanuszoda fejlesztés van. Az alapfeltételek biztosnsággal rendelkezésre állnak - tette hozzá Sipos Imre.

Mától összesen 20 helyszínen tájékoztatják a pedagógusokat az Oktatási Hivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Központ szakemberei a 2017/2018-as tanévet érintő változásokról.

- Eljönnek, elmondják az intézményüket érintő legfontosabb tudnivalókat, amik a nevelést, a tanévet érintik. Az a cél, hogy minden egyes megyében, a fővárosban hangozzanak el releváns információk, ne kelljen kistelepülésről Budapestre utazni egy rendezvényre és nagyon fontos, hogy ingyenesek ezek a rendezvények - válaszolta Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese.

A szakmai tanévnyitó konferenciasorozat első állomása Kaposvár volt.

Gyurina Éva, a Duráczky Gyógypedagógiai Intézet és Kollégium igazgatója szerint mindenki örül annak, ha első kézből és a legilletékesebbektől hallja az információkat. Hozzátette: a tanévkezdés egy óriási esemény, főleg az intézményvezetőknek.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere pedig köszöntőjében arról beszélt, hogy a város idén is támogatja az iskolákat. A cél az, hogy a pedagógusok a legjobb körülmények között dolgozhassanak és a legjobb tudással tudják felvértezni tanítványaikat.

- Nem az határozza meg, hogy kié a gyerek, hogy ki fizeti ki a villanyszámlát, a fűtésszámlát, hanem az, hogy milyen felelősséget érzünk a kaposvári gyerekek iránt. A város 100 millió forintot biztosított eddig az iskoláknak és ez idén is így lesz - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A konferencián szó esett még a gyermekétkeztetésről, az ingyenes nyelvvizsgákról és a pedagógus életpálya modellről is. A szakmai programsorozat szeptember 5-én zárul.

Címkék: konferencia, oktatás, kaposvár, kultúra