A Kossuth téren vasárnap katonai tiszteletadás mellett vonták fel Magyarország zászlaját, a résztvevők koszorúkat helyeztek el a Szent István-kútnál. A Nagyboldogasszony-székesegyházban szentmisét tartottak.

Az ünnepi műsorról a Déryné Vándorszíntársulat és a Somogy Táncegyüttes gondoskodott, majd Kaposvár polgármestere következett ünnepi beszédével.

- Sokféle módon boncolgatták már István bölcsességeit és cselekedeteit az évtizedek során, ám mi válasszuk a magunk látását, a magunk helyzetét. Lássuk meg Istvánban azt az államférfit, aki helyes irányba tereli gondolatainkat és cselekvéseinket, hiszen a magyarság mindig akkor cselekedett helyesen, amikor Szent István keresztény hitét és szigorúan szervezett államiságát egyaránt követte - kérte Szita Károly az államalapítás ünnepén a Kossuth téren.

Kaposvár polgármestere beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy temérdek hasonlóság tapasztalható Szent István kora, az ébredező magyar államiság kora és a ma gyakran aggodalomra okot adó, betegeskedő Európa állapota között.

A városvezető úgy véli, 30 emberöltő messzeségben sem feledkezhetünk meg arról, amit Szent István értünk tett: az országról, amit létrehozott, hitünkről, mely megtartott bennünket ezer esztendőn át, a példáról, amit jelentett, s jelent ma is a magyar történelemben.

- A mi szent királyunk a legjobbat választotta népe számára. A legjobbat alkotta államszervezetben, a legjobbat a népét megvédeni képes hadseregben, miközben fián keresztül szellemet és bölcsességet hagyományozott valamennyi apára, s fiúra. Erős jobbja itt van ma is. Kormányoz bennünket, irányt mutat, de egyben figyelmeztet is - hangsúlyozta Szita Károly, majd hozzátette: Szent István eddig is megtartott bennünket, és bizonyosan megtart a jövőben is, ha az ő helyes útját választjuk. Ha hitünket mi is megtartjuk és megvédjük, s ha kiállunk a keresztény Európáért, benne saját szeretett hazánkért! Megtart, ha megvédjük határainkat, és nem engedünk azoknak, akik el akarnak veszejteni minket. Megtart, ha bizodalmunk nemcsak saját karunk erejében, hanem közösségeinkben is ott van. Megtart, ha képességeink legjavát használjuk fel nap mint nap. Megtart bennünket, ha imádságainkat, melyeket édesanyánktól tanultunk, nem feledjük sohasem, és tovább adjuk gyermekeinknek. Megtart bennünket, ha Isten és a haza mellett a család a legfontosabb számunkra.

Beszéde végén Szita Károly arra szólította az ünneplőket, hogy legyünk a jövőben is Szent István büszke és áldozatos népe.

- Hozzunk áldozatot hazánkért, családunkért és közösségeinkért is, ugyanakkor álljunk ellen a kísértésnek, nehogy a könnyűt és a rosszat válasszuk.

Kaposvár polgármestere szerint joggal lehetünk büszkék történelmünkre, hőseinkre, szellemóriásainkra, uralkodóinkra vagy vezetőinkre, s arra is, hogy 500 év után ismét mi, magyarok vagyunk azok, akik védjük a keresztény Európát a pusztulás fenyegetésétől.

- A magyarok, s köztük a kaposváriak a jó oldalon állnak. Azon az oldalon, amely megvédi mindnyájunkat. Azon az oldalon, amely óvja gyermekeink és időseink békés álmát, azon az oldalon, amely Szent Istvánt követi - zárta ünnepi gondolatait Szita Károly polgármester.

Címkék: szent istván, kossuth tér, augusztus 20., szita károly, kultúra