A családok jellemzően augusztus második felében szerzik be azokat a tanszereket, amelyeket a diákok az egész tanévben használnak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat eredményéből megállapítható, hogy az ellenőrzött színes ceruzák, zsírkréták, temperák, vízfestékek és a tolltartók döntő többsége biztonságos.

A fejlesztési minisztérium akkreditált laboratóriuma 59 termék ellenőrzését végezte el, amelyek közül mindössze hat nem felelt meg a követelményeknek. A szakemberek egyetlen vízfesték vagy zsírkréta esetében sem találtak kifogásolnivalót. A vizsgált kilenc tolltartóból három az egészségre káros tiltott lágyítószert tartalmazott. A tíz tempera készlet közül kettőben a zöld és kék festékek réztartalma magasabb volt a megengedettnél. A húsz színes ceruza készlet közül pedig egy termék zöld mintaelemének ólomtartalma haladta csak meg a biztonsági határértéket.

Az ellenőrzésen megbukott termékek tételes listája ide kattintva érhető el.

A fogyasztóvédelmi hatóság intézkedett arról, hogy a nem megfelelő temperakészletek, tolltartók és színes ceruza készlet lekerüljön az üzletek polcairól, és a termékeket a vásárlóktól is visszahívják.

Címkék: tanszer, iskolakezdés, teszt, kultúra