Sok család már hetek óta spórol az iskolakezdésre. Ezeket az anyagi terheket a kormány úgy akarja csökkenteni, hogy a szeptemberi családi pótlékot több mint egy héttel korábban, már ebben a hónapban folyósítani fogják.

A családok terheit csökkenti az az intézkedés is, amely szerint elsőtől kilencedik osztályig minden diák alanyi jogon, ingyenesen kapja meg a tankönyveit. Ezek legyártása egyébként hétfőn befejeződött, a kiszállítás pedig folyamatos. A tankönyvek a hónap végéig várhatóan mindenhova megérkeznek.

Az iskolakezdést Kaposvár is több szempontból támogatja. Az elmúlt tanévben például több mint négyzáz tanuló kapott összesen 3,5 millió forintnyi beiskolázási segélyt. Erre idén is lehet pályázni, szeptember 15-éig. A támogatás azoknak az általános és középiskolai diákoknak jár, akik nappali tagozaton tanulnak és még nem töltötték be 23. életévüket. A kérelmeket a szociális iroda felé kell eljuttatni.

"Elsősorban azoknak a pályázóknak fogadjuk el a kérelmét, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülnek, és családjukban az egy főre jutó havi nettó jövedelem az 57 ezer forintot nem haladja meg. A beiskolázási segély egy évben egyszer, gyerekenként vagy fiatal felnőttekként 10 ezer forint összegben adható." - tudtuk meg Soványné Varga Anitától, a Kaposvári Önkormányzat szociális irodavezetőjétől.

Kaposvár ugyanakkor az egyetemisták és főiskolások számára idén is meghirdette albérleti-, illetve kollégiumi férőhely támogatását. Ennek beadási határideje augusztus 9-e.

A szociális iroda dolgozói minden érdeklődőnek azt tanácsolják, hogy mindenképp nyújtsák be kérelmeiket, hiszen ha támogatás nélkül is sikerül bekerülni a választott kollégiumba, akkor a pályázat minden fajta következmény nélkül visszamondható.

Címkék: családi pótlék, kollégium, iskolakezdés, tankönyv, albérlet, támogatás, Kaposvár, kultúra