Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a tudomány szempontjából is óriási lehetőség a Seuso-kincsek második hét darabjának visszaszerzése, hiszen a British Museummal közösen eddig nem látott alaposságú kutatómunka indulhat a Pannon térség feltérképezésére.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hét év szívós munka előzte meg a Magyarországról elkerült, 14 darabos nemzeti kincs visszaszerzését. A magyar muzeológia nagy eredménye, hogy visszakerülhettek hazánkba hosszú kitérő és kalandos történet után - tette hozzá, megköszönve Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának munkáját.

Fotó: Máthé Zoltán, MTI
Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Tájékoztatása szerint a munkában a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda vett részt és a Magyar Államkincstár finanszírozta a hazahozatallal kapcsolatos költségeket. Összesen 43,5 millió eurót áldozott az ország azért, hogy visszakapja több 100 millió eurót érő jogos tulajdonát - mondta a tárcavezető.

Megjegyezte: a "kincsvadászat" nem marad ennyiben, ugyanis sokan hisznek abban, hogy a legjelentősebb római kori lelet sokkal nagyobb, és további darabok is előkerülhetnek. A kormány minden bejelentést megvizsgál - közölte.

A Seuso-kincseket a Parlamentben tekinthetik meg az érdeklődők egészen augusztus végéig.

Címkék: Seuso-kincs, lelet, Parlament, kiállítás, kultúra