Nagy Zoltán helytörténet kutató korábban szinte napi vendég volt a megyei és városi könyvtár olvasótermében. Miután azonban egyre több könyv elérhető a neten, ez megkönnyíti a munkáját: sokszor otthonról is tud dolgozni.

- Rengeteget kéne bejönnöm egyébként a könyvtárba ha nem férnék hozzá ezekhez az iratokhoz az interneten - mondta Nagy Zoltán, helytörténet kutató.

Eddig csaknem 50 kötetet azaz 15 ezernyi oldalt tettek fel a netre, amely már elérhető a könyvtár weboldaláról. Sőt szavakra is rá lehet keresni. A digitális könyvtárat folyamatosan frissítik.

- A kutatóknak nagyon fontos, mert nemcsak kaposvári vonatkozású dokumentumokat digitalizálunk, hanem az egész megyére sőt a régióra vonatkozóan. Például a Balatonról szóló könyveket nemcsak a somogy megyei kutatók tudják használni - foglalta össze a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Horváth Péter.

Térképek, helytörténeti érdekességek, korabeli hivatalos iratok. Leginkább ilyen dokumentumokat digitalizál mostanában a kaposvári könyvtár, illetve a levéltár.
Térképek, helytörténeti érdekességek, korabeli hivatalos iratok. Leginkább ilyen dokumentumokat digitalizál mostanában a kaposvári könyvtár, illetve a levéltár.

- A digitalizálás több szempontból is fontos a levéltárnak: egyrészt az állagvédelem szempontjából, hiszen azokat az anyagokat amiket már bedigitalizáltunk és internetre felkerül nem adjuk ki a kutatóknak. hiszen online mindent meg tudnak nézni. Másrészt, ami fontosabb: az iratokat kifelé is tudjuk publikálni - tette hozzá Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának igazgatója, Polgár Tamás.

A dokumentumok az országos levéltár oldalára is felkerülhetnek, így könnyebben lehet majd különböző megyei vonatkozású iratokhoz hozzáférni.

Címkék: kutat, levéltár, könyvtár, kultúra