A borvesrenyre 30 bort neveztek. A bírálók több mint egy órán keresztül kóstolták a borokat. A Pócz Pincészet, Kokas-hegyi chardonnay-ja kapta idén a Somogy Bora kitüntető címet.

- A borvidéken az egyik legjobb dülő a Kokas-hegyi dülő. Sajátos mikroklímával, nagyon kiváló adottságokkal fantasztikus csodákra képes minden évben ez a terület. Az ott élő fajták nagyon jó minőséget teremnek évente - mondta a Pócz Pincészet borásza, Pócz József.

A megyei agrárkamara bora a Bújdosó PIncészet Ibituba fantázianevű nedűje lett. A Somogy Megyei Önkormányzat 18 év Balaton-part után után Kaposváron választott bort.

- Szükség van arra, hogy a megyével megismertessük a pincészetek borait. Ezáltal is segítve a választást és arra buzdítsuk a lakókat, hogy ne más borvidékek borait fogasszák, hanem a somogyiak a somogyiak nedűit igyák - mondta a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke, Bíró Norbert.


Fotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics IstvánFotók: Ivánkovics István
Fotók: Ivánkovics István
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A megyei agrárkamara a következő 8-10 évben szeretné megduplázni a somogyi bortermelők bevételeit. Azt szeretné, hogy az itt termelt szőlőt itt is dolgozzák fel.

- Elsősorban zárttá kell tenni a borvidéket. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy az itt termelt szőlőt fel is tudjuk dolgozni. Ehhez minimum egy nagy feldolgozót építeni kell. Mert mai helyzet az, hogy a 70-75 százaléka szőlőnek megalázó módon hagyja el a megyét - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke, Gombos Sándor.

Az Első Somogyi Borfesztiválon péntek este a Vígasságok Terén Gájer Bálint lép színpadra. Holnap délután pedig folyamatosan váltják egymást a fellépők. 18 órakor a Somogy Táncegyüttes lép fel, majd Péterffy Bori ad koncertet.Vasárnap este pedig a Quimby zárja a fesztivált. A három nap alatt borkóstolókkal és helyi termékekkel várják a vendégeket.

Címkék: bor, fesztivál, somogy, kultúra