Már csaknem 10 helytörténeti írása jelent meg H. Rádics Mártának. A Marcalival és környékével foglalkozó nő gimnazista korában kezdte el szülőfalujának a történetét feltárni.

- A 20. század elején élő emberek életét kutatva egy teljesen más világ tárul elénk és úgy gondolom, hogy a mai korosztály már nagyon keveset tud erről és kevés írott forrás van ezekről a településekről. Egyre kevesebb azoknak az adatközlőknek a száma akik erről mesélni tudnának - mesélte tapasztalatait H. Rádics Márta, helytörténet kutató.

null

Somogyban körülbelül 100-an foglalkoznak komolyabban helytörténeti kutatásokkal. A megyei honismereti egyesület elnöke szerint felbecsülhetetlen az a munka, amit a kutatók végeznek.

- A helytörténeti értékek apró felkutatása nélkül megyetörténetet, köztörténetet is nagyon nehéz lenne, csak általánosságban lehetne elkészíteni. Ezt nem lehet megfizetni, amit a mi helytörténet kutatóink hangyaszorgalommal összeszedegetnek - tette hozzá Gálné Jáger Márta, a Somogy Megyei Honismereti Egyesület elnöke.

Ennek eredményeképpen az utóbbi évtizedekben már csaknem 30 faklukrónika jelent meg. És több nagy monográfia is. A kutatók ezt legtöbbször csak úgymond szerelemből végzik, ellenszolgálatás nélkül.

null

A honismereti kutatók kedden az új kaposvári levéltárban tettek látogatást, ahol csaknem 17 kilométernyi iratot őriznek.

Ezek között folyamatosan válogathatnak a kutatók. Sőt, egyre több adatot digitalizálnak is, így még egyszerűbbé válhat a kutatümunka.

Címkék: helytörténet, kutatás, kaposvár, somogy megye, kultúra