"Pista megállt az ajtóban. Végignézett rajtam. Kezét se nyújtotta. Odafordult az igazgatóhoz, én már nem voltam érdekes. Azt mondta: Ez a gyerek jöhet." - ilyen volt egy állásinterjú Kertész Istvánnál volt kollégája, Gíber Vilmos szerint. A Táncsics Gimnázium korábbi testnevelő tanárának és kosárlabda edzőjének diákjai kezdeményezésére szombaton állítottak emléktáblát, az ünnepségen pedig számtalan hasonló történet felelevenedett.

Kertész István

"Én nekem abban a szerencsében volt részem, hogy én jó néhány éven keresztül taníthattam együtt Kertész Istvánnal. Sőt, az ő osztályában taníthattam kezdő tanárként. Ő egy nagyon határozott személyiség volt, kitűnő testnevelőtanár, és ahogy itt a beszédekben is elhangzott, nagyon következetesen kiállt a diákjaiért." - elevenítette fel emlékeit Reőthy Ferenc, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója.

Az emléktábla avatón Kaposvár Megyei Jogú Várost Dért Tamás alpolgármester képviselte, akinek személyes kötődése is volt a legendás pedagógushoz.

"A Táncsics Panteonba csak a legnagyobbak kerülnek. Hálás vagyok, hogy tanítványa voltam, kosarasa voltam, és úgy gondolom, hogy itt akik összegyűltünk, hálásak vagyunk, hogy megismerhettük, és vele dolgozhattunk." - foglalta össze gondolatait Kaposvár alpolgármestere.

Kertész István emléktábla

Kertész István 1951-től 1986-os nyugdíjba vonulásáig oktatott a Táncsicsban, emellett pedig hosszú éveken keresztül volt az iskola, és több helyi kosárlabda csapat edzője. Évtizedeken át tartó pályája során rengeteg emberrel dolgozott együtt, közülük pedig többen is tiszteletüket tették az ünnepélyes táblaavatón.

"Nem tanított a Pista bácsi, de edzőm volt. Elsős koromtól kosárlabdáztam nála. Sőt, amikor visszakerültem Kaposvárra, akkor kosárlabdval foglalkoztam, és ő magamellé vett edzőnek. Együtt dolgoztunk NB III-ban, aztán utána a SÁÉV-ben. És hát azután is, hogy útjaink szétváltak, a Honvédhoz kerültem át, azután is nagyon jóban voltunk. A Pista bácsi az egy egyéniség volt. Ahogy Tamás is említette, akit szeretett, azt nagyon szerette. Akivel gondjai voltak, azok a bordásfalon lógtak testnevelés órán." - mesélte Stettner János.

Az ünnepségen jelen volt a néhai pedagógus-edző több családtagja is, akik meghatódva fogadták, hogy íly módon állítottak emléket Kertész Istvánnak.

Kertész István emléktábla

"Két hete tudtam meg, hogy lesz ez az avató, és akkor is nagy meglepetés volt, most pedig az, hogy ennyien eljöttek, hogy ennyien tiszteletüket tették, hogy leróják a kegyeletet. Teljesen el vagyok érzékenyülve, hogy ez ilyen szép lett, meg ilyen jó lett. A tábla maga pedig csodálatos a kosárlabdával együtt és a kosárlabda miatt." - foglalta össze gondolatait Kertész Péter.

Kertész István ezer szállal kötődött a kosárlabdához. Amellett, hogy többek között a Kaposvári Vasast, valamint a SÁÉV-et is irányította a padról, a Somogy Megyei Kosárlabda Szövetségnek alapításától fogva elnökségi tagja is volt.

Címkék: Kertész István, testnevelés, emléktábla, tanár, Táncsics, kosárlabda, kultúra