Rákász Gergely orgonaművész a Reformáció 500. évfordulójának kaposvári nyitóalkalmán szólaltatta meg hangszerét és kápráztatta el a somogyi megyeszékhely hallgatóságát - adta hírül a gyülekezet vezetője, Pongrácz Máté. Az előadás nemcsak azért volt lélekemelő, mert személyes közelségbe került az elmesélt történetek és eljátszott zeneművek segítségével Luther Márton, hanem a művész, a közönség által olyan hangulatot teremtett, amely kuriózumnak számít a koncerttermekben.

Rákász Gergely koncert

A Reformáció 500. látványkoncertet Szemerei János evangélikus püspök szellemi vezetésével álmodta meg Rákász, amely úgy mutatja meg a reformáció korát, annak örökségét, ahogy azt a ma laikus szemlélője látja, megéli.

A művész elmesélése szerint: „Luther életpéldája a XXI. század embere számára is izgalmas lecke.” Aminek jobb megértéséhez Papp Norbert festőművész különleges illusztrációi segítették hozzá a hallgatóságot.

Rákász Gergely koncert

A művész a történelem viharait Mozart nagy f-moll Fantáziájával, a virágzás, és ellenreformáció korát Bach muzsikájával, a következő generációkra gyakorolt hatását César Franck gyönyörű a-moll Korál fantáziája mutatta be.

Koncert zárásaként együtt énekelte művész és hallgatósága az evangélikusok „Erős vár a mi Istenünk” himnuszát, mely után átadták az evangélikusok új gyülekezeti házának díszét, az épület körablakában elhelyezett Luther rózsát. Az evangélikusok címerét kaposvári mesterek készítették üvegfestéssel.

Luther rózsa reformáció

Az ünnepi év további programjairól bővebben olvashatnak a kaposvári evangélikusok honlapján: http://kaposvar.lutheran.hu

Címkék: emlékév, Luther Márton, Rákász Gergely, reformáció, evangélikus, templom, kultúra