Igaz, a segesdi katolikus templomot csak 1777-ben építették, de a község már több mint 500 évvel korábban is jelentős településnek számított. A tatárok elől menekülő IV. Béla, felesége és a fia is megállt itt időzni. A település ugyanis a királynék állandó udvartartásának székhelye volt.

Ennek az időszaknak állít emléket a település múzeumi kiállítóhelye. Somogyban a történelem folyamán összesen 102 vár állt. Ma már ezek többsége nem található meg, csak egy-egy sánc és árok emlékeztet rájuk - hangzott el nemrégiben a Somogyi Reneszánsz Szövetség segesdi konferenciáján.

- Azt lehet mondani, hogy a helyük ismert. Természeti környezetként ma már mindenképpen látogatandók. Ehhez még hozzájönnek azok a rendkívül gazdag történeti adatok, amik alapján megelevenedik a bennük zajló egykori élet - mondta Szekér György, építész-művészettörténész.

A térség országgyűlési képviselője Szászfalvi László a fejlesztésekről számolt be a fórumon. A települések ugyanis történelmi múltjukat akár a turizmus fellendítésére is hasznosíthatják.

Segesd most 150 millió forintnyi pályázati pénzből újíthatja fel a templom teret. A környék más települései pedig a kastélyprogramtól reméhetnek segítséget saját épített értékeik megóvására.

Címkék: kultúra, vár, segesd, somogy