A matematika írásbelikkel folytatódnak ma az érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról.

Mértani sorozat, gráfok, logaritmus, valószínűségszámítás és függvények - többek között ilyen feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében - írta az Eduline.

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

A feladatok többségére 2-2 pontot kapnak azok a diákok, akik helyes megoldást írnak, de van néhány 3 és 4 pontos feladat is.

Az érettségizők először ezt a feladatlapot oldják meg, 10-12 feladatra 45 percük van - ha az idő letelt, a felügyelő tanár összegyűjti a teszteket, csak ezután kapják meg a diákok a második feladatsort.

A középszintű írásbelin egy központi feladatsort kell megoldani: az első részre 45 percet, a másodikra 135 percet kapnak a vizsgázók, a feladatok megoldásának sorrendjét (az első és a második részen belül) a diákok határozzák meg.

A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, amelyek több részkérdésből állnak. A II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. "A feladatok a középszintű követelmények keretein belül összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak" - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Címkék: feladat, matek, matematika, középiskola, vizsga, diák, érettségi, kultúra