Pál András a rangos szakmai díjat a hétfői Téli rege-előadás végén vehette át - tájékoztatta az elismerést odaítélő kuratórium egyik tagja, Stuber Andrea színikritikus az MTI-t.

A Gábor Miklós-díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította 2000-ben, férje halála után két évvel. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. Jelenleg Ascher Tamás rendező vezeti a testületet, amelynek tagja Stuber Andrea mellett Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító és Spiró György író.

A díjazott színművész, Pál András az első kaposvári színészosztályban végzett Babarczy László növendékeként, majd a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte pályáját 2006-ban. 2010 és 2013 között a Pesti Magyar Színház tagja volt, amelynek színiakadémiáján azóta is tanít.

null

Négy éve szerződött a Radnóti Színházhoz, s számos főszerepet eljátszott. Jelenleg a Futótűz, a Lear király, A párnaember, az Iván, a rettenet, a Buborékok, a Karamazov testvérek, a Vágyvillamos és a Téli rege című előadásában látható. Utóbbiban a féltékenységbe beleőrülő Leontes királyt formálja meg Valló Péter rendezésében.

A friss Gábor Miklós-díjas színész nem először részesül szakmai elismerésben: kétszer díjazták a POSZT-on, egyszer a vidéki színházak fesztiválján, valamint a Radnóti Színházban elnyerte a legjobb, majd a legkedveltebb színésznek járó elismerést is - idézik fel a közleményben.

 

Címkék: pál andrás, gábor miklós-díj, színész, kaposvár, kultúra