A kiállított képeslapokat Gulyásné Raksányi Olga nagykanizsai gyűjtő bocsátotta a könyvtár rendelkezésére. A különleges, akár száz évesnél is idősebb képeslapok érdekesen és a megszokottól eltérően mutatják be Luther Mártont a kiállításra érkezőknek. A látogató megismerheti Luther családját, gyermekkorát, vívódásainak éveit, valamint azt a pillanatot, amikor megfogalmazódik benne a 95 tétel leírása.

Láthatóak azok a helyszínek is a nagy reformátor életéből, amelyek sorsfordítóak voltak mind a német, mind az európai kultúra számára. Wittenberg, Worms, Augsburg városainak megtekintése mellett a német táj, a legfontosabb lutheri iratok és sok további érdekesség is helyet kapott a tárlatban.

A tárlatra érkezőket elsőként a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár vezetője köszöntötte, majd Pongrácz Máté evangélikus lelkész mondta el ünnepi beszédét és nyitotta meg a kiállítást. Beszédében a kaposvári lelkész kitért a Reformáció 500. évének lehetőségeire, az ökumenikus gondolkodás fontosságára és azon értékekre, amelyeket a reformáció adott az európai társadalomnak és keresztyénségnek. A megnyitó ünnepséget a Kaposvári Evangélikus Kórus éneke keretezte.

Az énekkar az evangélikusok himnuszával, az „Erős vár a mi Istenünk” kezdetű énekkel nyitotta meg az eseményt, Johann Sebastian Bach nagy evangélikus zeneszerző feldolgozásában!

Címkék: Luther, evangélikus, református, könyvtár, kultúra