Somogy megyéből összesen a háború négy éve alatt 60-65 ezer ember fordult meg a frontokon. Közülük a hősi halottak számát 8 ezerre teszik a történészek.

A 38-dik somogyi levéltári napon tíz előadó foglalkozott az első világháború egy-egy eseményével, harctéri történeteivel, somogyi vonatkozásaival. Napjainkban a nagy háború centenáriumát éljük.

- Száz év nagy idő, tehát elveszhet ennek az emléke, de azért a családokban él. Mi is kutatóként azt tapasztaljuk, hogy emlékeznek a nagyapára, a dédapára, aki az első világháborúban harcolt és nekünk, hogy emlékeztessük is a jelenkor generációját, hogy bizony a mi őseinkről volt szó, az ő harcaikról kell megemlékezzünk, az ő hősies helytállásukről kell megemlékezzünk - mondta Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A mai fórumon az is kiderült: rövidesen a 21-dik századhoz alakul majd a levéltári munka is. A következő két évben országosan több mint két és fél milliárd forintot fordítanak elektronikai fejlesztésekre.

- Az ügyfeleknek nem kell már befáradni a levéltárba, hanem ügyfélkapun és egyéb elektronikus úton már leadhatják a levéltár felé a kéréseiket és ezeket az anyagokat már digitalizálva, asaját ügyfélkapujukon keresztül kapják meg az ügyfelek - tette hozzá Polgár Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának igazgatója.

A fejlesztésekkel a levéltárak által őrzött kulturális örökséget napjaink generációi számára is hozzáférhetővé teszik a szakemberek.

Címkék: első világháború, digitalizáció, levéltár, somogy megye, kultúra