Tulipán Lilla, a református iskola diákja 10 hónapot töltött nemrég Finnországban. Egy szórólapon látta meg a felhívást, így kapott kedvet a nagy utazáshoz. Azt mondja: nagyon sokat tanult saját magával kapcsolatban is, ráadásul az ott szerzett nyelvtudást a későbbiekben is jól tudja majd hasznosítani. Ezek mellett új embereket ismert meg az északi országban.

Egy nemrég készített felmérés szerint, a somogy diákok több mint 38 százaléka számára a kaland lenne a legvonzóbb a külföldi tanulás lehetőségében, több mint egyharmadukat pedig a kultúrák találkozásából adódó élmények motiválnák. A megye diákjainak nagy része európai országba menne, de kedvelt úticél Auzstrália is - áll az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány legfrissebb felmérésében.

Nem csak Magyarországról mennek fiatalok külfödre. A külföldiek körében is népszerű hazánk. Tavaly a legkedveltebb hazai körzet épp a kaposvári lett. Csaatay Erdal Törökországból érkezett a Munkácsy Mihály Gimnáziumba. Alig több mint öt hónapja van itt és már nagyon jól beszéli a nyelvünket. Eltökélt tervei vannak azzal, hogy itt tölti tanulányi idejét. Mint elmondta, a későbbiekben Magyarországon szeretne letelepedni.

A diákok külföldi tanulmányútját az AFS, a Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezi és bonyolítja.

A kalandvágyó fiatalok február végéig jelentkezhetnek az újabb turnusokba.

- Bárki jelentkezhet, aki középsikolában tanul. A nyitottság a legfontosabb, nyelvet akarjon tanulni, meg akarjon ismerni egy másik kultúrát - árulta el az AFS Magyarország körzetelnöke, Sárközy Andrea.

A kiutazás ára a program hosszától és a célországtól függően 1 és 3,3 millió forint között alakul. Azonban minden évben vannak olyan célországok, ahová a szervezet kedvezményes helyeket is meghirdet. Emellett ösztöndíjprogramot is működtetnek, így díjkedvezményre lehet pályázni rászorultság, valamint az AFS-ben végzett önkéntes múlt alapján. E kettővel akár 90 százalékos díjkedvezményt is kaphatnak a diákok.

Címkék: afs, csere, diák, kultúra