Tízből nyolc somogyi középiskolás szívesen lenne cserediák külföldön, leginkább a kaland és az interkulturális élmény vonzaná őket. A somogyi diákok legnagyobb hányada (31százaléka) európai országban lenne cserediák, 23 százalékuk inkább Ausztráliát választaná, egyötödük Ázsiába, másik egyötödük pedig Dél-Amerikába menne szívesen - többek között ezek derültek ki a nemzetközi diákcsere programokat szervező, nonprofit alapítvány, az American Field Service (AFS) online felméréséből.

A somogyi középiskolások 2017. február 28-ig jelentkezhetnek a világ egyik legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az AFS idén szeptemberben induló csereprogramjaira. A diákok öt kontinens mintegy 40 országa közül választhatják ki azt az úti célt, ahol a 2017/2018-as tanévben fognak önkéntes befogadó családoknál élni és helyi iskolákban tanulni. Kaposvárról 7 kiutazóra már biztosan számít az AFS, ők Dominikán, Mexikóban, Svájcban, Svédországban, Olaszországban töltik majd csereévüket.

Kalandvágyók a somogyi diákok, de vonzza őket az interkulturális élmény is

A z AFS a közelmúltban egy online kérdőívvel mérte fel országszerte a középiskolások cserediákprogramokkal kapcsolatos vágyait. Az országos adatokból az derült ki, hogy a 14-19 éves fiatalok 92,9 százaléka szívesen részt venne egy külföldi diákcsere programban. Somogy megyében tízből nyolc fiatal menne szívesen külföldre tanulni.

A felmérésben részt vevő fiatalok több mint egyharmada (3 6,4 százalék) a nyelvtanulásért, majdnem egynegyede (25,4 százalék) a kalandért, 16,1 százaléka pedig a különböző kultúrák találkozásából adódó élményért szeretne cserediák lenni külföldön. A Somogy megyei válaszadók szintén ezt a három okot jelölték meg lehetséges kiutazásuk fő motívumaiként, ám közülük több mint 38 százalék mondta azt, hogy számára a kaland lenne a legvonzóbb a külföldi tanulás lehetőségében, több mint egyharmadukat (34,6 százalék) pedig a kultúrák találkozásából adódó élmények motiválnák.

Főként Európába és Ausztráliába, s hosszú időre mennének a somogyi diákok

Az országos felmérésben megkérdezett diákok körében a 6-12 hónapos diákcsere-program lenne a legnépszerűbb: 39,8 százalékuk ezt választaná, 35,6 százalékuk pedig inkább 3-6 hónapot töltene külföldön. A somogyiak még ennél is nagyobb arányban (73 százalékban) választanák a lehető leghosszabb kint tartózkodást. A 3-6 hónapos programot a megyei válaszadók mindössze egynegyede preferálná.

Arra a kérdésre, hogy „Legszívesebben melyik kontinensen élnél cserediákként?” az országos válaszadók 38,1 százaléka Európát, 27,1 százaléka Észak-Amerikát, 13,6 százaléka pedig Ausztráliát jelölte meg. Ázsiába a válaszadók 11,9 százaléka vágyik. 9,3 százalék pedig Dél-Amerikába menne. A somogyiak nagy része (31 százaléka) szintén európai országban lenne legszívesebben cserediák. Második legkedveltebb úti céljuk Ausztrália, amit a válaszadók 23 százaléka választana.

Sokaknak hiányozna a család, a barátok és az otthon…

A felmérés somogyi válaszadói számára külföldön tartózkodásuk során a két legjelentősebb kihívást az otthoni barátok és a család hiánya (58 százalék), illetve a honvágy (15 százalék) okozná.

Február 28-ig lehet jelentkezni cserediáknak

Az idén augusztusban induló egy tanéves, illetve hat- vagy háromhónapos külföldi diákcsere-programokra február végéig jelentkezhetnek a megyei diákok. Az érdeklődők az AFS budapesti irodájától, megyei önkénteseitől vagy ezen a weboldalon szerezhetnek további információkat. A kiutazás ára a program hosszától és a célországtól függően 1 és 3,3 millió forint között alakul. Azonban minden évben vannak olyan célországok, ahová a szervezet kedvezményes helyeket is meghirdet. Az AFS emellett ösztöndíjprogramot is működtet, amelynek keretében díjkedvezményre lehet pályázni pénzügyi rászorultság, valamint az AFS-ben végzett önkéntes múlt alapján. E kettős feltétel alapján akár 90 százalékos díjkedvezmény is kapható.

Kaposvár kiemelkedő körzet az AFS szervezetén belül

Az AFS Magyarország 19 hazai körzetén belül Kaposvár nagyon sikeres: 2016-ban az év körzete címet is elnyerte. A város önkéntesei kiemelkedően aktívak, így a körzet sok diákot fogad és minden évben többen is kiutaznak a városból AFS-csereprogramra. Ebben a tanévben például a körzetből az AFS szervezésében két-két diák tanul az Amerikai Egyesült Államokban és Portugáliában, egy-egy középiskolás pedig Malajziában, Dániában, Finnországban és Olaszországban él. Ezzel párhuzamosan Kaposváron török, thai, olasz, finn, chilei és hongkongi diákok ismerkednek hazánk kultúrájával.

Az AFS a világ egyik legnagyobb önkéntes szervezete

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban 2014-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

Az AFS-t az első világháború során mentősofőrként önkénteskedő egyetemisták hozták létre 1914-ben, a világbéke és egy nyitottabb, toleránsabb világ megteremtése érdekében. Az AFS által kínált csereprogramok nem csupán külföldi nyelvtanfolyamok, hanem az interkulturális tanulás lehetőségét biztosítják a diákok számára, akik megismerik más népek szokásait, viselkedését, kultúráját és értékeit, így nyitottabbá, érdeklődőbbé és elfogadóbbá válnak.

Címkék: cserediák, AFS, külföld, tanul, kultúra