Új korszak kapujához érkezett Kaposvár, sőt, az elmúlt esztendőben át is lépett a város e kapu küszöbén - fogalmazott a város napján ünnepi beszédében Szita Károly. A közgyűlésnek ezúttal nem a felújítás alatt álló Csiky Gergely Színház, hanem a Szivárvány Kultúrpalota adott otthont. A polgármester ennek kapcsán leszögezte: nem mehetünk előre másképpen, mint a múlt értékeire alapozva, megőrizve mindazt, ami jó, ami értékes, s hozzáadva mindazt, ami mi vagyunk, ami még hiányzik, ami igazodik a jelenünkhöz és a remélt jövőhöz, és ami tehetségünk, szorgalmunk, vágyaink szerint tőlünk telik. Amit utódainknak adhatunk át méltó örökségként.

A 25. alkalommal megünnepelt városnapon Szita Károly köszönetet mondott a kaposváriaknak a hitért, a kitartásért és a bizalomért, s hogy Kaposvár helyt állt az elmúlt 365 rendkívül nehéz napban is, dacára annak Európa egén borús fellegek állandósultak, s meglehetősen ingataggá vált a biztonságunk. A polgármester hangsúlyozta: sokan és sokat dolgoztak azért, hogy összeállhatott a Németh István Program, amely az évszázad legnagyobb városfejlesztési terve Kaposváron.

szs_0521_01.mp4_snapshot_00.15_[2017.01.23_19.36.19].jpg

Szita Károly a polgárosodó Magyarország legtermékenyebb időszakát megalapozó Kiegyezés 150. évfordulóján ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy csak akkor tudjuk sikerrel megvalósítani az évszázad beruházási programját, ha mindnyájan a közös jó előmozdítására irányítjuk figyelmünket. Ha nem a viszálykodásra kell gondolnunk, hanem békében, nyugalomban a folyamatos építkezésre koncentrálhatunk.

A Németh István Program nem cél, hanem eszköz. Lehetőség arra, hogy megteremthessük egy újfajta, lelkiekben, szellemiekben és anyagiakban is gazdagabb kaposvári élet alapjait. Lehetőség arra, hogy a családok megerősödjenek, s hogy a tapasztalataikkal, óvó figyelmükkel bennünket segítő idősek nagyobb biztonságban legyenek. Lehetőség arra, hogy a Kaposvárt otthonukként szerető embereket ne csak a szívük kösse ehhez a városhoz, hanem az a felismerés is, hogy itt mindazt megtalálják, amely hozzásegítheti őket a boldog, kiegyensúlyozott, harmonikus és gyarapodó élethez - mondta a polgármester.

A városnapi megemlékezésen egy perces néma csenddel emlékeztek meg az olaszországi buszbaleset áldozatairól. A nemzeti gyásznapra való tekintettel az ünnepi gálaműsor elmaradt.

Az ünnepi közgyűlésen több rangos városi elismerést is kiosztottak:

Magas szintű, példaértékű, több évtizedes jegyzői és közéleti tevékenységéért, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése „Kaposvár Város Díszpolgára” kitüntetést adományoz dr. Kéki Zoltán címzetes főjegyzőnek.

vlcsnap-2017-01-23-19h38m12s623.jpg

„Kaposvár Városért” kitüntetésben részesültek:

Több évtizedes magas színvonalú szakmai munkájáért, a zenekultúra népszerűsítéséért, a város és a honvédség közötti kapcsolatok ápolásáért a Kaposvár Helyőrségi Zenekar.

Előadóművészi és oktatói tevékenységével hazánkban és határainkon túl is öregbíti városunk hírnevét Csikvár Gábor művelődésszervező, menedzser, népzenei előadóművész.

A város számára az egész katolikus közösségben elismerést szerző léleképítő és közösségszervező munkásságáért dr. Fábry Kornél atya.

vlcsnap-2017-01-23-19h38m39s285.jpg

Több évtizedes jogászi, közéleti és karitatív munkájáért dr. Sárközy Eszter ügyvéd.

Az Év Sportolói:

A hölgyek között az 1. MCM-Diamanat Adorján SE válogatott uszonyosúszója, Varga Krisztina bizonyult a legjobbnak, aki két dobogós helyezést szerzett a görögországi világbajnokságon, és kivívta az indulás jogát a 2017. évi világjátékokra.

A férfi sportolók között a Lovas Akadémia SC Kaposvár válogatott lovastornásza, Bence Balázs érdemelte ki az elismerést. miután 2016-ban Világkupa-fordulókon szerzett sporttörténeti bronzérmeket.

Az év csapata címet ismét a Fino Kaposvár férfi röplabdacsapatának képviselői vehették át. A Fino a 2015/2016-os évadban a bajnokságban és a Magyar Kupában is újra aranyérmet szerzett, ráadásként a 17. bajnoki első helyezéssel magyar csúcstartóvá lépett elő.

vlcsnap-2017-01-23-19h37m20s535.jpg

"Kaposvár Város Szolgálatáért" kitüntetésben részesültek:

A német nemzetiség kultúrájának, hagyományainak megőrzése érdekében kifejtett, példamutató munkája és irodalmi tevékenysége elismeréséül Bauer Andrásné, Kaposvár Megyei Jogú Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának volt elnöke.

A közoktatás-köznevelés terén és a tudományos életben végzett kiemelkedő munkájáért dr. Gombos Péter PhD, a Kaposvári Egyetem tudományos dékánhelyettese, egyetemi docens.

Kiemelkedő pedagógusi, intézményvezetői munkájáért Gyurina Éva, a Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium főigazgatója.

Kiváló gyógyító és tudományos munkájáért prof. dr. Horváth Gyula, a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa.

Példaértékű tervezői és építészmérnöki életpályája elismeréséül Huszár László építészmérnök.

A közoktatás-köznevelés terén végzett kiemelkedő munkájáért Iváncsikné Kálmán Éva, a Berzsenyi Dániel Tagiskola tanára.

A mozgásszervi rehabilitáció terén végzett kiemelkedő munkájáért Katonáné Halupa Dóra, a Kaposi Mór Oktató Kórház gyógytornásza.

A szolgáltatói szektorban végzett kiváló munkájáért Kis Ernő cipészmester.

A közigazgatásban és a város közéletében végzett eredményes munkájáért Kovácsné Habján Mária Magdolna, a Polgármesteri Hivatal nyugalmazott dolgozója.

A szociális ágazatban végzett kiváló munkájáért Lenhofferné Salamon Éva, a SzocioNet dolgozója.

A közigazgatásban végzett kiváló munkájáért dr. Mach Tamás pályázatkezelési és közbeszerzési referens.

Kiemelkedő színművészi teljesítményéért Sarkadi Kiss János, a Csiky Gergely Színház színművésze.

A közigazgatásban végzett kiváló munkájáért Szekeres Istvánné, a Polgármesteri Hivatal ügykezelője.

A szolgáltatói szektorban végzett kiváló munkájáért Varga Ferenc asztalos.

A távfűtési rendszer fejlesztésében játszott szerepéért Zanatyné Uitz Zsuzsanna, a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. műszaki vezetője.

A díjazottaknak gratulálunk!

Aki lemaradt, az visszanézheti az ünnepséget teljes egészében:

Címkék: ünnepi közgyűlés, város napja, díszpolgár, elismerés, kultúra, Kaposvár