Tartós, több napig tartó erős fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyadék pótlása is kritikus tényezővé válik a madarak számára. Folyékony halmazállapotú vizet találni télen gyakran sokkal nehezebb, mint élelemhez jutni. Az ivás különösen a mind gyakrabban csapadékmentes teleken okoz gondot a madaraknak, amikor fagyott havat vagy zúzmarát sem tudnak csipegetni. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy az etetőkön itatók működtetésével is segítsük a madarakat.

(Videós útmutató a téli madárgondozáshoz: itt.)

Télen a víz természetesen az itatókban is megfagy. A madarak számára azonban már az is nagy könnyebbséget jelent, ha a reggeli szürkületet követő néhány órában kiszedjük az itatóból a jeget és a helyére langyos csapvizet töltünk, hogy ihassanak, fürödhessenek.

A jég eltávolítása gondot okozhat, ha a hidegben rideggé, törékennyé váló, például kerámia itatót használunk, ezért jobb nagyobb műanyag virágalátét itatót alkalmazni. Az itató eltörését úgy kerülhetjük el, ha jégtelenítéskor langyos csapvizet folyatunk az aljára. De a reggeli jégtelenítés szükségtelenné válik, amennyiben már este kiöntjük az itatóból az ilyenkor többnyire még csak vékony jéghártyával fedett vizet.

Ha éjszakára egy követ teszünk a kazánra, fűtőtestre, akkor ezt a jégtelenített itató vizébe téve elodázható a befagyás. Ha az itató napon van, akkor a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását. Az etetőre kihelyezett alma nem csak élelmet, de némi vízutánpótlást is jelent a madarak számára. Ha ez keményre fagyott, csurgassunk rá meleg vizet, hogy felpuhulva a gyengébb csőrű madarak számára is megkönnyítsük a csipegetését.

Címkék: itat, madáretető, mínusz, hideg, kultúra