A nagyszerű szakember nekorlógját a Somogy Megyei Diáksport Szövetség elnöke, Körmendiné Hajdu Gyöngyi, illetve titkára, Rózsáné Ősz Márta juttatta el szerkesztőségünknek.

A tanító és testnevelés - pedagógia szakos általános iskolai tanár, Tamás Lajos Nagyatádon született 1935. március 23-án. Gyékényes községben kezdett tanítani 1954-ben, mint gyakorlóéves tanító. 1957-ban saját kérésére a Nagyatádi Általános Iskolába helyezték, de még ebben az évben megbízták a nagyatádi járás úttörő csapatainak irányításával.

1966-ban testnevelő tanári oklevelet szerzett, és szeptembertől a Nagyatádi Általános Iskola testnevelő tanára lett. 1967-ben a nagyatádi járás testnevelő tanárok munkaközösségének vezetésére kapott megbízást. Ezzel együtt az akkori járási, majd a városkörnyéki diákolimpia programját és versenyrendszerét szervezte és irányította 2001-ig. Részt vett az úttörő, illetve a diákolimpiák valamennyi országos versenyén, kétszer mint a megyei győztes csapat edzője, több alkalommal, mint a megye sportküldöttségének vezetője.

1974-ben két éves igazgatói tanfolyamot végzett, és 1979. szeptember 1-től a jelenlegi nagyatádi Bárdos Lajos, de akkor még nagyatádi 1. sz. Általános Iskola igazgatóhelyettese lett. 1983-ban az igazgatók egy éves vezetőképző tanfolyamát végezte el, ebben az évben tett eleget a Testnevelési Főiskolán az 5 évenként kötelező egy éves edzői továbbképzés követelményeinek, melyet 1988-ban ugyancsak elvégzett. 1985-ben lett a Nagyatádi Babay József Általános Iskola igazgatója, mely megbízást 11 évig töltötte be.

1991-92-es tanévtől az iskolájában bevezették a mindennapos testnevelést. Eredményeik elismeréseként a Művelődési Minisztérium a „Testnevelésben és sportban kiváló iskola” címet adományozta.

A szegedi József Attila Tudományegyetem Neveléstudományi Tanszékes felkérésére eredményesen részt vettek a diagnosztikus értékelés mérőeszközeinek fejlesztésében. 1996 decemberében vonult nyugállományba.

1997. április 20-tól került az Országos Szakértői Névjegyzékre, az általános iskolai testnevelés és sport, valamint a tanügy-igazgatási szakterületre.

Tagja volt a Somogy Megyei Közgyűlés Sportbizottságának, és többször vett részt Alpok-Adria Nyári Játékok küldöttségében.

1986-óta a Somogy Megyei Diáksport Tanács, majd Szövetség elnöke 2006. június 16-ig. Ez idő alatt a Magyar Diáksport Szövetség elnökségének tagja is volt. Öt cikluson keresztül céltudatosan és sikeresen irányította a magyar sport egyik legnagyobb szervezetének megyei szervét, ahol a megyei versenyrendszeren kívül éves szinten 3-4 országos döntőt és 12-16 országos elődöntőt szerveztek. A Magyar Diáksport Szövetség 1999-ben kitűntetésben részesítette a diáksportban végzet kiváló tevékenységéért.

Fájó szível búcsúzunk Tőle, emlékét megőrizzük!

Címkék: Tamás Lajos, diáksport, meghalt, elhunyt, Somogy, kultúra